sobota 20. října 2012

Jak chutná New York? "Amerika"


Hill Country Chicken

Dětské vzpomínky a láska k babiččině texaské kuchyni vedly k otevření retro bistra s názvem Hill Country Chicken u Madison Square Parku. A musím říct, že atmosféru jižanských 50. let se do New Yorku jedenadvacátého století podařilo přenést téměř dokonale. Při vstupu do bistra na vás dýchne teplá vůně smažených kuřat a všech těch jídel, které si můžete dát jenom v Americe, protože pro Evropana jsou prostě moc překombinovaná a nezdravá. Mluvím o bramborové kaši s obřími kousky čedaru, koláčích s burákovým máslem a marshmallows a obrovských porcích smaženého kuřete zapitého milkshakem. 




Shake Shack

ShakeShack je kultovní ministánek s hamburgery uprostřed Madison Square Parku. Pokud jste někdy sledovali nějaký seriál či film z New Yorku, je dost pravděpodobné, že si hlavní hrdinové dali dostaveníčko právě tady. Obrovské platany a žárovkový řetěz nad stolečky totiž místu dodává nádech potřebné romantiky. Zhruba hodinová fronta před stánkem má sice k romantice daleko, ale za odměnu budete moci sledovat, jak se newyorčani ve frontách vůbec nestresují ani netlačí a za druhé dostanete dálkové ovládání, které začne vibrovat v okamžiku, kdy bude vaše objednávka k vyzvednutí u okénka.  Hamburgery v Shake Shacku jsou z přírodního anguse bez antibiotik. Amíci je zapíjejí zásadně mléčným shakem, na něž se Shake Shack, jak už název napovídá, specializuje.  Můžete si objednat fair trade vanilkový, karamelový, ale i shake s příchutí burákového másla. Tuhle kombinaci s burgerem jsem pro vás opravdu chtěla vyzkoušet, ale vzhledem k tomu, že nás v New Yorku čekalo ještě několik dní chození, musela jsem se tohoto snu vzdát;)








Peanutbutter & Jam

Kdybych neměla v Battery parku už úplně brutální hlad, asi bych nikdy tuhle kuriózní americkou kombinaci neochutnala. Ale na bio celozrnném chlebu a s kvalitní švestkovou marmeládou to byl skutečný “life saver” a hned po příjezdu jsem si tuhle příšernou kombinaci musela udělat i doma. Konec.



Burger joint

Kurióznější než kuriózní. Představte si obří lobby luxusního hotelu Le Parker Meridien v nejlepší lokalitě Manhattanu a v něm supermalou, ušmudlanou špeluňku s dřevěným obložením, za nějž by se nemusela stydět ani horská bouda. Uvnitř je jen několik stolů, bar a všudypřítomná varování, co se vám stane, když vás personál načape, jak píšete po stěnách. A za barem mexická rodina ostrá jako břitva, která bleskurychle zásobuje multikulturní frontu cheeseburgery a hranolkami. A to je Burger joint.

Dovedu si představit radost toho člověka, který toto malé burger bistro v lobby Le Meridienu objevil. Trochu to ale zkazil tím, že to někam napsal. Místo teď figuruje v mnoha průvodcích a proto je neustále okupováno hroznem turistů. Burgery i atmosféra jsou fakt fajn, ale hodinová fronta a pomyšlení, že čím déle posedíte, tím déle ostatní čekají, až zas tak fajn není.

Proto doporučuji burgery si nechat zabalit s sebou a donést do jen několik set metrů vzdáleného Central parku. Tam se  můžete v klidu na lavičce cpát a pozorovat při tom, jak se stovky newyorčanů pachtí u joggingu.



2 komentáře:

  1. Perfektní článek, hned jsem si představila, že místo brněnské šedi právě pojídám něco v New Yorku a kochám se okolím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je dobře, budou totiž následovat další tři články;)

    OdpovědětVymazat