neděle 8. července 2012

Cherry jam session


Zas po roce nastal čas velkého zavařování višní. Většinou to přichází o víkendu, kdy končí filmový festival v Karlových Varech. Takže zavařování beru trochu jako detox. A taky proto to většinou bývá trochu fyzicky náročné. No schválně - zkuste si nevyspalí a s kocovinou sklidit ze stromu, umýt, vypeckovat a zavařit 4 kila třešní. A letos jsem k tomu přidala i jeden višňový cheesecake. Je pravda, že jsem si pak ale musela jít rovnou lehnout.



Recept je pořád stejný – do marmelády nedávám kromě cukru nic jiného, než želírovací přípravek Gelfix 2:1 od dr. Oetkera, který  prý obsahuje pouze přírodní pektiny. Snažím se tomu věřit, protože višňová marmeláda bez přídavku želírovacích složek fakt nezhoustne. A postupuji podle návodu na balení. Vypeckovat, dát do hrnce, přidat Gelfix se dvěma lžičkami cukru, svařit, pak přidat cukr a pořádně vařit 5 minut. Pak plnit do sklenic a ty pak na 5 minut převrátit. Máte prosím někdo recept na "zdravější" verzi? Přidáváte agar, nebo co?

 A jestli si chcete přečíst, jak jsem experimentovala s višněmi a marcipánem loni, čtěte zde.

1 komentář:

  1. Pěkné:) Dělám to takhle - třešně obsahujou stejně málo pektinu, jako višně, myslím:) Ale nikdy jich nemám tolik, abych zavařovala (ty višně, třešní jsme měli letos taky 5 kil a únavu k tomu). http://www.maskrtnica.cz/?p=193
    Jednu várku jsem svařila nějak moc,takže ani nesleze z jedné strany sklenice na druhou, prostě drží u víčka. Zbytek je příčetný a trochu teče, mám to tak radši:)

    OdpovědětVymazat