pondělí 5. září 2011

Až se zima zeptá, vezmu jí do spíže...

Až se mě zima zeptá, co jsem dělala v létě, vezmu jí do spíže a řeknu, jestli nechce marmeládu. Dělala jsem višňovou, černorybízovou a červenorybízovou, po které pes neštěkne, dokud nepřijdou Vánoce a všichni neblázní s lineckým. Pak jsem se pustila do jednoho experimentu a sice višňovo – marcipánové. Tu jsem dělala na základě inspirace z blogu Chez Lucie zde. Návod jsem dodržela, ale něco někde se muselo podělat, protože marmeláda tak nějak víceméně chutnala pořád stejně. Na druhou stranu, pokud dáte marcipánu víc,  je to jistě vítané zjemnění štiplavé chuti višní.





Umění marmelád je v současné době dle mého názoru hlavně uměním vhodně kombinovat sladkost či trpkost ovoce s vhodnou verzí Gelfixu – chemického amarounu na želírování. Existují totiž různé poměry Gelfixu: 1:1, 1:2, nebo 1:3, přičemž první číslice značí kila cukru a druhá kila ovoce. Mně osobně při přidávání několika kil cukru do jednoho hrnce ovoce docela mrazí, proto volím drsnější Gelfix, který zařídí želírování i s menším poměrem cukru. Ale možná je to z hlediska chemie mnohem větší zlo, než cukr. Nevím. Rozhodněte se také podle velikosti nádoby, kterou máte. Jen málokterá nádoba pojme tři kila ovoce a k tomu kilo cukru. Důležitá je ale kyselina citronová. Pokud marmeláda nezhoustne, což se u kyselejšího ovoce stává neustále, přidávejte po špetkách kyselinu citronovou.

To asi víte, ale na zkoušku želírování vezměte menší talířek, kápněte na něj trochu marmelády a nechte chvíli ztuhnout. Pokud se tekutina hýbe, je to špatné a neztuhne ani ve skleničce. V tom případě do směsi přidejte půl čajové lžičky kyseliny citronové. Když se ani nehne, máte vyhráno a můžete plnit. Neměli byste do marmelády moc sahat příbory, kterými marmeládu zároveň ochutnáváte. Všechno by mělo být víceméně sterilní. Samozřejmě i skleničky, do kterých budete plnit.



Pokud chcete zavařovat hodně ovoce, docela se vyplatí zakoupit plastový trychtýř. Zavařovací trychtýř je širší než klasický a proto vám pomůže horký obsah sběračkou směřovat přímo do zavařovacích skleniček a nebudete je mít všude kolem hrdel opatlané, což je nebezpečné při dlouhém skladování. Na nečistotách v závitech se může vytvořit plíseň.

Tak a teď jsem vám předala úplně všechny své znalosti týkající se zavařování. Na příští léto jste zcela vybaveni.