středa 31. srpna 2011

Kastrůlek´s back with Cherry Clafoutis!

Takže děcka – Kastrůlek´s back! Naše kultura mi vnutila září jako čas návratu k povinnostem, takže je čas oprášit pavučinu na homepage Kastrůlku a zase se dát do psaní. Nemyslete si, že jsem přes léto nevařila, naopak! Cele jsem propadla kouzlu kapitoly „Pastry“ z francouzské kuchařky „The Food of France – a journey for Food lovers“. Hnedka zkraje vám proto naservíruju Cherry Clafoutis. Máte někdo nějakej rozumnej nápad, jak by se to dalo přeložit? Budem říkat třeba višňový klafutis. Je to puding, který se peče i s peckami. Ty mu dodávají hořkou, téměř mandlovou chuť. Je třeba tento fakt ale dostatečně zdůraznit při podávání, což doufám chápete.




Pekla jsem ho na schůzku svých kamarádek ze skauta. Vydala jsem se v sobotu dopoledne kvůli ingrediencím do Globusu, deset minut tam váhala, zda opravdu koupit za 45 káčé pravý vanilkový lusk z Madagaskaru, ještě teplý klafutis balila opatrně do utěrek a převážela bezpečně v košíčku. Co myslíte? Jediného ohodnocení, jehož jsem se dočkala, bylo: „Dobrá buchta“. Jo, tyhle schůzky s kamarádkama z dětství vás vždycky vrátí zpátky na zem.


No nic, my ostatní si prosvištíme, co na Cherry Clafoutis budete potřebovat:

• 185 ml smetany
• vanilkový lusk
• 125 ml mléka
• 3 vejce
• 55 g cukru krupice
• 85 g hladké mouky
• 450 g višní
• Cukr moučka na posypání

Nechte si předehřát troubu na 180 °C. Do menšího hrnečku nalijte smetanu a vyškrabte do ní vanilkový lusk. Určitě jste to viděli v televizi, ale největší kouzlo to stejně má, když to děláte sami. Rozřízněte lusk vedví a plochou nože pak seškrábněte z obou polovin veškerou luxusní aromatickou černou lesklou hmotu, co v lusku je. Tu pak spolu s celými zbytky lusků zamíchejte do smetany a nechte jemně zahřát. Poté lusk z mléka opět vytáhněte. A nebo lusk do mléka neházejte vůbec a vložte ho tak jako já do lahve s rumem a o Vánocích pak budete mít nejluxusnější rohlíčky široko daleko.



Promíchejte vejce s cukrem a moukou a zamíchejte do smetany. Vsypte višně a promíchejte. Vlijte do formy vymazané máslem a hrubou moukou a pečte při 180 °C 30 – 35 minut, nebo až bude těsto na vrchu zlatavé. Poprašte moučkovým cukrem.