neděle 12. června 2011

Bordel v Eatonu




Chcete vědět, jak vypadá bordel v Eatonu? No samozřejmě nijak drasticky, nýbrž velmi elegantně britsky. Vypadá jako nejelegantnější spojení jahod, smetany a pusinek. Eaton mess je totiž tradiční britský dezert, který se podával každoročně na Eaton College v den kriketového souboje proti Winchester College. A jelikož sezóna jahod je právě v plném proudu i u nás, nemusíte být lord, abyste si tenhle pleasure mohli dopřát. Ukážeme si jak na to, abyste doma mohli machrovat na návštěvy, jak starobylý recept znáte.
 



Co budete potřebovat:

100 g hnědého cukru krupice
2 velké vaječné bílky
1 polévkovou lžíci cukru moučka
1 kelímek té nejkvalitnější smetany na šlehání
Hodne čerstvých jahod

Začněme pusinkami. Vím, že to zní strašně komplikovaně, ale pusinky jsou vlastně jen upečený vyšlehaný sníh s cukrem. Takže směle do toho. Mezitím, co se budou pusinky péct, si uděláte jahody a šlehačku a máte to. 



Vyšlehejte z bílků tuhý sníh tak, až bude hmota po vyjmutí šlehače tvořit špičky, které se jemně položí. Pak pomalu, lžičku po lžičce, lehce zašlehejte hnědý cukr. Další lžičku vždy až poté, co je předchozí dobře rozšlehaná.

Poté z hmoty vytvořte na plechu potaženém balícím papírem čajovou lžičkou pusinky. Je celkem jedno, jak budou vypadat, protože do dezertu je budeme lámat, takže si s tím fakt nedělejte hlavu. Rozpalte troubu na 140°C a nechte v ní pusinky péct zhruba hodinu. A nebuďte tak nedočkaví jako já a nezvedejte teplotu. Pusinky pak popraskají.

Mezitím si polovinu jahod lehce rozmixujte s moučkovým cukrem a našlehejte smetanu. Druhou polovinu jahod jen přepulte. Až budou pusinky hotové, navrstvěte do misky nejdříve rozmixované jahody, do nich rozlámejte na větší kusy pusinky, polijte šlehačkou a na vrch vyskládejte další pusinky a celými jahodami.