čtvrtek 8. září 2011

Hon na lišku!


Jako by nestačilo, že se v práci pořád blbne s houbama, máma i dědeček trvali o víkendu na vepřových medailoncích s omáčkou z lišek! Naštěstí po dlouhém suchu v lese nebyli skoro žádní houbaři a lišky byly to jediné, co rostlo.

Chanterelles, jak se říká ve Francii liškám, patří podle názoru některých velkých českých kuchařů v české kuchyni k nedoceněným surovinám. A podle mého názoru i nedocenitelným. Jejich pikantní, intenzivní chuť a aroma je velká škoda utopit ve smaženici a na rozdíl od masitých hub lišky jemným povařením pouze změknou, ale neztrácí svou svěžest a šťavnatost. A jejich exkluzivní barva zazáří jak v italském rizotu, které jsme už spolu vařili zde, tak v kombinaci s červeným masem. 



Já jsem jejich aromatičnost doplnila omáčkou ze smetany a dijonské horčice ve spolupráci s vepřovými medailonky a šťouchanými brambory. No co, čas od času člověk dostane chuť na podobné gastropeklo. Takže jak na to:


 Potřebujete:
  • Vepřové medailonky
  • Brambory, varný typ C – na pyré
  • Šalotka

Na omáčku:
  • Smetana s co největším podílem tuku
  • Polévková lžíce dijonské hořčice
  • Pepř, sůl z mlýnku
  • Čtyři hrsti čerstvých lišek

Začněte určitě očištěním lišek a na másle je poduste zhruba 15 minut doměkka. Až budou hotové, slijte z nich vodu a přiklopte pokličkou. Mezitím oloupejte brambory a uvařte. Osmahněte šalotku dozlatova na kombinaci másla a olivového oleje a přidejte společně se zbylým tukem z pánve do brambor. Ty poté vidličkou pomačkejte.


Vepřové medailonky klouby ruky naklepejte, osolte, opepřete a zprudka osmažte na oleji. Nedělejte tu samou chybu co já a neobracejte je na druhou stranu, dokud nejsou z jedné strany opravdu dozlatova osmažené.

Do smetany vmíchejte pečlivě dijonskou hořčici a vlijte do zbylého tuku a šťávy z masa na pánvi. Přidejte pořádně okapané lišky, osolte, opepřete a krátce prohřejte. Medailonky polijte omáčkou a podávejte se šťouchanými brambory. Můj dědeček jídlo nahlas pochválil, takže kvalita zaručena.