neděle 11. září 2011

Koláč sester Tatinových

Koláč, který se stal inspirací pro mnoho různých jídel připravených netradičním, „obráceným“ způsobem, prý zpopularizovaly sestry Tatinovy, které na začátku 20. století  provozovaly restauraci blízko Orleánsu. Ale recept samotný prý je staršího data.

Netradiční příprava spočívá v tom, že se ovoce chvíli povaří a zkaramelizuje v pánvi a pak se tato směs se poklade těstem, dá zapéct a poté vyklopí. To, co bylo původně naspodu se tedy ocitá na vrchu. Takto se dají připravovat koláče sladké i slané. Například s houbami, fíky, nebo švestkami. 




Příprava mého Tarte Tatinu ovšem připomínala spíše porod. Sice něčeho chtěného a něčeho, na co se těšíte, ale bolestivý. Nejdříve mi jablka sveřepě odmítala zkaramelizovat. Byla z farmářské bedničky a tak nějak zarputile odmítala jakoukoli úpravu. Týrala jsem je ve směsici másla a cukru skoro hodinu, než trochu změkla. Koláč jsem vyklopila zhruba bez poloviny jablek a celkově vzhled tak nějak moc neodpovídal záměru. Na první pokus to ale nebylo úplně špatné a chuť byla nezaměnitelná. Zkusím se tedy s vámi podělit o své zkušenosti, abyste se nenavztekali tak, jako já. Jo a potřebujete pánev, kterou můžete strčit do trouby. Takže pozor na umělohmotná držadla!


 Jak na to a co na to potřebujete?
  • 1,5 kg dezertních jablek
  • 70g másla
  • 170g cukru krystal
Na těsto:
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
Oloupejte jablka, vykrojte jádřinec a nakrájejte na čtvrtky. Máslo a cukr zahřívejte v pánvi, dokud se cukr nerozpustí. Pak do této směsi pečlivě naskládejte jablka tak, aby mezi nimi nebyly mezery. Pamatujte, že budete koláč obracet vzhůru nohama, takže byste se měli trochu snažit, aby pak koláč k něčemu vypadal. 



Vařte na mírném ohni 30 – 40 minut, nebo dokud jablka nezměknou, karamel nezhnědne a všechna přebytečná tekutina se neodpaří. Polévejte i vrchní část jablek směsí másla a cukru, aby byla jablka zkaramelizovaná rovnoměrně. Mezitím vypracujte těsto, vyválejte ho do kulatého tvaru a pomocí válečku ho přeneste na pánev, zatlačte do směsi jablek a na krajích pořádně přitlačte ke stěnám pánve. Případné zbytky pěkně odkrojte. 



Pečte při 190°C 25 – 30 minut, nebo dokud těsto nezezlátne. Počkejte zhruba 5 minut, než koláč trochu vychladne a vyklopte ho na větší talíř. Pokud se nějaké jablko přichytí na pánvi, prostě ho zatlačte zpět do díry v dortu.