úterý 13. března 2012

Oběd do krabičky

Ze všech stran slyším stesky, jak těžké je zůstat fit, když musí člověk v práci vzít zavděk mastnou čínou, nebo ještě mastnějšími českými hotovkami. Nebo naopak, když není v práci kde se najíst a člověk musí celý den přežívat na rohlících. Pro obě skupiny jsem našla recept, který se dá poměrně rychle uvařit večer předem a pak pohodlně přenést v kabelce do práce. Žádné omáčky, žádné dlouhé přípravy a pěkná nutriční hodnota. Je to brokolice s polentovými hranolkami.





Co budete potřebovat?

• Menší brokolici
• Zhruba 150 g instantní polenty
• 25 g másla
• 30 g parmazánu
• Olivový olej na potření
• Sůl, pepř
• Vývar (jakýkoli, ale lepší spíše drůbeží)
• Oregano, tymián a rozmarín (a nebo provensálskou kořenící směs, pokud je kvalitní a obsahuje fakt pouze bylinky)



Protože větší práce bude s hranolkami, z brokolice prostě jen vyřežte košťál a zbylé růžičky dejte na chvilku spařit do vroucí vody. Brokolice má strašně moc vitamínů, takže bych jí netýrala žádnou další tepelnou úpravou. Pokud je to pro vás příliš nepředstavitelné, můžete brokolici třeba posypat strouhaným sýrem.

Recept na polentové hranolky jsem objevila v časopise Albert a oddychla jsem si, protože normálně mi polenta připadá téměř nepoživatelná. Teprve upravenou podle tohoto receptu jsem si ji oblíbila. Ještě to doladit domácí majonézou a budu v sedmém polentovém nebi.


Jak na to: Dejte vařit vývar a poté do něj nasypte polentu. Zhruba minutu míchejte dokud nezhoustne a poté odstavte z plamene. Přidejte parmazán, máslo, sůl, pepř a zbylé koření. Nalijte směs do většího pekáčku tak, abyste souvisle pokryli dno a uhlaďte stěrkou. Dejte vychladnout na balkon, nebo na chladné místo. Po vychladnutí nařežte na tenké proužky, pomažte olejem a dejte zapéct na 15 minut do trouby, dokud hranolky nezezlátnou.

3 komentáře:

  1. Obědy do krabičky mě trápí několikrát týdně – tohle asi sice nechám na jindy, protože troubu máme akorát u souseda, ale na polentu se také už nějakou dobu chystám :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak polentové hranolky mě zaujaly moc! Mě polenta celkem chutná, ale zbytek rodiny na ní uvall embargo, ale v tomhle stavu by jí mohli skousnout. Jsem moc ráda, že jsem objevila váš blog, je neuvěřitelně zábavný, krásně psaný a s nádhernýma fotkama ... mám se sakra co učit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Madlo, Ájo - moc děkuju za komentáře! Díky že mě čtete! Recepty "do krabičky" využívám hojně i já, takže určitě ještě nějaké přibudou. Bětka

    OdpovědětVymazat