neděle 25. března 2012

Hovězí pupek


Štráduju si to takhle v sobotním ránu v prvním jarním sluníčku na nákup do malých rudenských krámků. V euforii z toho, že jsem dokázala o víkendu vstát před devátou a že jaro je ve vzduchu, dorazím k masně. Pevně rozhodnutá koupit “hovězí”, jak se píše v receptu. Bez rozmyslu tedy vyhrknu na údernou řeznici: “Já bych prosila nějaký hovězí maso, co se nemusí dlouho vařit.” Jistě. Právě jste správně pochopili, že přes desítky uveřejněných receptů, několik kurzů vaření a nespočet návštěv v Čestru nevím o mase zhola nic. To okamžitě vytušila i řeznice a z jejího výrazu bylo naprosto jasné, že jí mozkem prochází slovo: D I L I N A. Pak se opanovala a řekla: “Máme hovězí pupek, hovězí přední a hovězí zadní paní.” 


V tu chvíli bylo potřeba zareagovat opravdu rychle, aby bylo jasno, že jsem sice dilina, ale je to můj životní postoj. Hovězí pupek vůbec nevím jak připravit, ale znám ho z Čestru a z televize, takže se slyším říkat: “Takže bych si vzala ten pupek a ……” teď probíhá rozhodování, zda přední, nebo zadní. Přední ve většině situací znamená lepší než zadní, takže docházím k závěru, že by to tak teoreticky mohlo fungovat i u masa a zakončuji: “A taky si vezmu to přední, díky.” A s hrdostí a úsměvem idiota si odnáším pytlíček hovězího a přemýšlím, co s tím sakra budu v tom thajském receptu dělat.

Doma tedy s pomocí těch internetů zjišťuji, co s tím? Pupkem! A když se ve výsledcích objeví Věruščin blog, souběžně rudnu a blednu, protože Věrušku na jednu stranu nesnáším, ale zároveň u sebe má recept na pupek s křenovou omáčkou, kterou miluju! Jenom na okraj – bloggerku Věrušku nesnáším, protože píše do Apetitu a je úspěšná a já ne. Myslím, že tenhle mechanismus tak nějak vládne téhle republice, takže ho snad pochopíte. 



Přes nenávist k Věrušce jsem doslova zkopírovala tento její recept a bylo to boží, takže to můžete zkusit taky. Možná by stálo za to zvážit, zda maso před vařením neosmahnout velmi zprudka na pánvi, aby pak mělo kůrčičku a tvar. Já to neudělala, tak pokud vy ano, napište mi do komentářů.

Co potřebujete na hovězí pupek s křenovou omáčkou?

·      Hovězí pupek
·      Kořenovou zeleninu na vývar: mrkev, celer, petržel, cibule, česnek
·      Koření na vývar: jeden bobkový list, 2 bobulky pepře, 1 bobulku nového koření
·      Sůl, pepř
·      Trochu mléka (podle toho, kolik chcete omáčky, mně stačil hrnek)
·      Na jemno nastrouhaný křen (čím víc, tím líp)
·      Máslo (jedna a půl PL)
·      Hladkou mouku (2 a půl PL)

Vložte kořenovou zeleninu pokrájenou na větší kousky do hrnce společně s pupkem a vařte na velmi mírném plameni zhruba hodinu a půl až dvě, dokud se maso nebude zdát měkké (ale nepíchejte do něj!). Až se vaření pupku bude blížit ke konci, rozpusťte si v jiném hrnci máslo, vsypte hladkou mouku, vytvořte jíšku a poté zalijte trochou studeného mléka. Za stálého míchání vyčkejte, dokud směs nezhoustne. Poté do omáčky vlijte podle chuti několik sběraček hovězího vývaru z pupku, dochuťte podle potřeby solí a zamíchejte nastrouhaný křen. Možná, že budete poté potřebovat omáčku trochu rozmixovat, aby v ní nebyly hrudky, či větší kousky křenu. Pokud ale nemáte na jídlo až zas takové estetické nároky, můžete podávat. Přílohu nechám na vás, já jedla s brkaší.

Na těch internetech jsem našla několik článků jak jinak pupek upravit, nebo kde ho koupit. Myslím, že fakt stojí za to to prozkoumat: 



Žádné komentáře:

Okomentovat