neděle 12. února 2012

Domácí tagliatelle


Ačkoli mi nikdo nechtěl poradit, jakou mouku mám použít, jala jsem se o víkendu vyrábět domácí těstoviny. “Babiččina volba” se tedy stala i mojí volbou - holt marketing. Postupovala jsem podle receptu Jamieho Olivera a metodou pokus omyl jsem se dostala k velmi dobrému výsledku, o který se s vámi chci podělit. Ale prosimvás nesnažte se to nijak ožulit. Výsledek zaručen jen při zachování receptury! Tohle těsto zvládnou i jedinci jako já, tedy ti, co neumějí počítat, protože se z něj perfektně odvozuje podíl pro určitý počet strávníků. Všechno je ve stejném poměru. Bohužel, vypadá to, že u domácích těstovin nerozhoduje ani tak postup, jako kvalita výchozích surovin. Bohužel pro Pražáky. Protože kdo má doma slepice a přístup k nějaké super mouce, vyhrál.



 Potřebujete:

  • 300 g hladké mouky té nejvyšší kvality
  • 3 vejce (2 vejce celá a místo třetího 2 žloutky)
  • 1 čajovou lžičku kvalitního olivového oleje
  • Špetka soli

Suroviny zpracujte do hedvábného vláčného těsta a nechte zhruba čtvrt hodiny uležet (doopravdy, nemyslete si, že jste chytřejší než recept). Pak z něho vyválejte pláty tenké asi tak jako 5 kancelářských papírů (buď pomocí válečku, což bude vyžadovat nějakou tu svalovou hmotu, nebo – jste-li z bohatších rodin – použijte takový ten italský lis na nudle). Poté plát přehněte na půlku, poprašte vnitřní stranu moukou aby se těsto k sobě nepřilepilo, znovu přehněte na půlku, poprašte moukou a pak horizontálně nařízněte. Takto pohodlně a relativně bez rizika získáte dlouhé tagliatelle. A nejvíc super na tom je, že si je můžete udělat tak široké, jak chcete.





Vhoďte je do na 2 – 3 minuty do vařící vody a jsou hotové. Omáčku si necháme na příště. Napište případně, jak jdete na domácí těstoviny vy, zajímalo by mě to.

3 komentáře:

  1. Nějak mně babiččina mouka několikrát zklamala (a leze mi na nervy ten název, i když už je to teď "volba"), a tak ji nekupuju:) Prospěje jim klidně i odležení přes noc, olej nedávám, ale když se pěkně odleží, pracuje se s ním skvěle (ale mám ten válecí/krájecí stroj, takže jsem ve výhodě:). A moc mi chutnají i z hrubé mouky.

    OdpovědětVymazat
  2. Na cestoviny pouzivam semolinovu muku(z tvrdenej psenice)dostat ju v niektorych talianskych predajnach potravin, v taliansku bezne dostupna v supermarkete. Cesto nechavam odlezat min. 30 min. a nedavam vobec sol do cesta, mozu ostat po uvareni cestoviny tvrde, staci ked je osolena voda v ktorej sa varia.

    OdpovědětVymazat
  3. No konečně rada! Díky moc dámy" Zkusím to tedy s odležením/semolinovou moukou. Bětka

    OdpovědětVymazat