středa 1. února 2012

Asijský sladký zub

-->
Děcka, tak jak jsem říkala, že se začnu specializovat na asijskou kuchyni, tak jsem od té doby uvařila tunu českých a francouzských jídel! Takže jako kompenzaci přináším recept na asijský dezert – kokosovou lepivou rýži. Můžete si to představit jako rýžový nákyp, ale po asijsku.




Budete k tomu potřebovat speciální typ rýže, které se říká “lepivá”, tzv. “sticky rice”. Dá se koupit např. v Sapě, nebo jinde v asijských potravinách (např. na Korunní). Při nákupu v Sapě byla celkem legrace, protože se mě snažili upozornit, že to určitě není ta obyčejná rýže ke slepici na paprice, co si chci koupit.  Trvala jsem ale na svém a stejně musíte i vy! A když už tam budete, vezměte si ještě krabici kokosového mléka. Já doporučuji značku Chaokoh v tetra paku. Vařila s ním i šéfkuchařka restaurace Noi, paní Keng, u níž jsem byla na kurzu. Moc nedoporučuji kupovat kokosové mléko v plechovce, je tak oproštěné od veškerých svých původních vlastností , že se mi při vaření se moc neosvědčilo.

Lepivá rýže se musí před vařením zhruba na 6 hodin (nejlépe přes noc) namočit. Pokud rýži nenamočíte, o to delší dobu ji musíte vařit. Namočenou rýži vařte zhruba půl hodiny se špetkou soli. Nejlepší je lepivou rýži vařit v páře, nebo v hrnci na rýži. Ani jedno nemám, takže jsem zjistila, že se to dá uvařit i klasicky v hrnci. ;) Mezitím svařte v malém kastrůlku 250 ml kokosového mléka se dvěma lžícemi cukru. Těsně před dovařením rýže pak přidejte mléko a dřevěnou lžící promíchejte. Podávejte nejlépe s pokrájeným zralým mangem, nebo banánem.


 Myslím, že děti z takového dezertu budou v extázi. Tedy alespoň ty, které se nebojí zkoušet nové chutě. Těm, co se bojí, můžete říct, že se vám prostě tentokrát trochu nepovedl rýžový nákyp.

Žádné komentáře:

Okomentovat