neděle 29. ledna 2012

Horská večeře


Tuhle jsem si ve čtvrtek večer děsně lámala hlavu nad tím, jak vyřešit víkend na horách s návštěvou. Jak nás všechny pohostit a nakrmit a zároveň moct strávit celý den na sjezdovce. O víkendu mělo být pěkně a strávit den topením v kamnech, jakkoli to může znít romanticky, se mi nechtělo. Doma byly brambory a kapusta. A pak mi to secvaklo – kapustu bude stačit podusit a brambory upeču podle francouzského receptu á la Dauphinois. Pečící misku s bramborami a kapustou jsem pak dala do košíčku a jako Karkulka jsem ji protáhla vysokými závějemi až na chatu.  Námaha a lopocení se vyplatilo -  večeře se pak servírovala bez zbytečných průtahů a měla úspěch!




Tip pro vás: gratinované brambory “Dauphinois”, se dají servírovat téměř s jakoukoli přílohou – masem, pečenou zeleninou, hráškem, čímkoli. Obzvlášť skvělé ale musí být s pečenou červenou řepou, která teď hrozně frčí.

A jak na to? Gratinované Dauphinois

·      Bio brambory pokrájené na velmi tenké plátky (na struhadle, nebo velmi ostrým nožem)
·      Roztavené máslo
·      Sýr, nejlépe Gruyére
·      Čerstvě namletá mořská sůl, čerstvě namletý pepř, muškátový oříšek

Větší zapékací mísu vymažte máslem, nebo vyložte pečícím papírem. Na dno vyskládejte najemno pokrájené brambory tak, aby se překrývaly z ¼ a kruhovitě jimi vyložte celé dno. Pokapejte pár kapkami roztaveného másla. Jemně posolte, popepřete a poprašte sýrem. Sýr pak trochu okořeňte muškátovým oříškem, nejlépe čerstvě nastrouhaným.


S každou další vrstvou brambor postup zopakujte dokud vám:
a) nedojdou brambory, nebo
b) usoudíte, že už toho máte dost. Pak dejte brambory péct na 180°C na 30 až 45 minut. Nejprve pečte s alobalovým přehozem, aby se vám vrchní vrstva nespálila. Tuto vrstvu na posledních 15 minut sejměte, aby se vrchní brambory vypekly do zlatova.

Růžičková kapusta

Nebojte děcka, podusit kapustu zvládne opravdu každý. Kapustu opláchněte a odstraňte svrchní listy. Rozkrojte na polovinu a na másle lehce osmahněte. Pak přidejte trochu vody a poduste do měkka. Osolte. Pokud chcete, osmahněte na jiné pánvi trochu slaniny a smíchejte s kapustou. Kapusta a slanina se k sobě opravdu báječně hodí.



Žádné komentáře:

Okomentovat