neděle 19. února 2012

Thajský vepřový wok

-->
Slíbila jsem víc Asie a tak začneme klasickou wok směsí. Tenhle recept pochází z kuchařky, kterou jsem při cestě po Thajsku koupila na letišti v Krabi. Co se týče specificky asijských potravin,  nebudete toho potřebovat mnoho. Vlastně jen rybí a ústřicovou omáčku, trochu čili a pořádně ostrý nůž. Přesto vykouzlíte velmi asijskou a svěží chuť. Zatímco my Češi jsme zvyklí vepřové smažit, či dusit do mrtva a pak k němu přidat mastnou, hutnou omáčku, asiaté volí doběla rozžhavený wok. Maso je třeba jen velmi rychle ve dvou dávkách osmahnout tak, aby se žádný plátek nesmažil déle, než je nezbytně nutné. Maso se se ve vysoké teplotě na povrchu uzavře a všechna šťáva pak díky tomu zůstane vevnitř. 


Maso, v tomto případě vepřová panenka, se do wok směsi krájí na velmi tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Budete tedy potřebovat hodně ostrý nůž. Krájejte proti vláknu, tedy podobně, jako na běžné české medailonky, ale zkuste si na chvíli zahrát na mistra šaolinu a nakrájejte je několikanásobně tenčí.

Co budete dál potřebovat?

  • Vepřová panenka (zhruba 250 g, nebo kolik sníte)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • asijský kuřecí práškový bujónš
  • šalotka (nejlépe asijská, lze koupit v Sapě, ale může být i obyč)
  • čili paprička (lze sušeným chili, kdo nemá rád pálivé, vynechá zcela)
  • rýže jako příloha



Nejprve si dejte vařit rýži. Během toho si nakrájejte panenku na tenké plátky a rozdělte na dvě půlky. Na proužky nakrájejte šalotku. V malé misce smíchejte rybí a ústřicovou omáčku, bujón a cukr. Čili papričku nakrájejte na tenká kolečka.

Rozžhavte olej ve woku na co nejvyšší teplotu. Vložte první várku panenky, krátce osmažte, prohoďte a vyndejte. Postup opakujte s druhou várkou vepřového. Když je i ta hotová, přidejte k ní dávku předchozí a vmíchejte směs omáček, šalotku a čili papričku. Krátce společně smažte až cibulka zkřehne a podávejte. Nejlépe klasicky s dlouhozrnnou rýží. Chcete-li asijskou chuť ještě zvýraznit, společně se šalotkou přidejte na julienne (velmi malé nudličky) nakrájený zázvor.


Žádné komentáře:

Okomentovat