neděle 2. listopadu 2014

Majonéza s ořechovým olejem: recept



Věděli jste, co všechno se dá dělat s olejem z vlašských ořechů? Právě že nic moc. Ale můžete si s ním zpříjemnit pečenou zeleninu, nebo majonézu.


Budete potřebovat:
  •            1 žloutek
  •            100 ml oleje z vlašských ořechů
  •            50 g čerstvých vlašských ořechů
  •             Špetka soli
  •          Špetka cukru
Jeden žloutek nejlépe rovnou z lednice vylijeme do extra čisté nádoby, v níž budeme majonézu míchat. Můžete použít metličku a majonézu šlehat ručně, nebo metlu elektrickou, či kuchyňský robot. Žloutek utřete se špetkou soli a poté po kapkách přidávejte olej. Je důležité s olejem nespěchat a do směsi ho lít opravdu po minimálním množství tak, aby se se žloutkem spojil. Vždy počkejte, než se olej vstřebá než přilijete další. S rostoucím množstvím oleje bude majonéza světlejší a konzistence hutnější. Na konci do majonézy vhoďte nasekané vlašské ořechy a dochuťte případně špetkou cukru.


Podávejte ideálně s pečenou zeleninou. Vhodné jsou: brambory, batáty, dýně, papriky všech barev, rajčata, cibule, cukety a lilky. Pečenou zeleninu pokapejte před pečením ořechovým olejem a prohoďte, aby se rovnoměrně rozetřel. Poté těsně před vyndáním z trouby do zeleniny vhoďte hrst vlašských ořechů, prohoďte a nechte ještě 3 – 4 minuty péct.





















5 komentářů:

  1. Orechový olej je skvelá vec, tiež rád používam.

    OdpovědětVymazat
  2. Na šaláty, vynikajúca je kombinácia s kozým syrom, na pečenú tekvicu a baklažán. Používa sa aj pri pečených sladkých dezertoch. Ak budete skúšať tak určite odporúčam vyskúšať s tým baklažánom.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha aha! Tak já to dám na pečenou dýni, to je super nápad! Díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Snažili jsme se udělat se svou dcerou Annou. Obdržela karta není úplně stejné

    OdpovědětVymazat