pondělí 20. října 2014

Recept na kančí guláš



Sezóna honů je v plném proudu. Zprávám zase dominuje počet postřelených myslivců a jejich rodinných příslušníků. Ale to už tak nějak patří k našemu podzimnímu koloritu, nemyslíte? Ale aby ta zvířátka neumírala zbytečně (a ani ti myslivci), pojďme si říct, jak správně na zvěřinový guláš. A nebojte se přidat tomu trochu bavorského řízu a místo knedlíku podávejte se špeclemi a trochou brusinkového kompotu.

Co budete potřebovat? 


1200g kančího masa (kýta či krkovička)
3 větší cibule 
100g špeku či slaniny
3 větší mrkve, petržel, trochu celeru 
3 bobule nového koření
Menší bobkový list
Snítka jalovce (nemusí být)
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
100 ml červeného vína 
100 ml masového vývaru
Polévková lžíce mouky
Dvě polévové lžíce brusinkového kompotu

Cibulku nasekejte na jemno, polévkovou zeleninu a na kostičky a slaninu na trochu větší kostičky, ať její chuť v guláši vynikne.

Kančí maso rozkrájejte na kostičky velikosti sousta a utěrkou dobře osušte. Poté rozpalte na pánvi olej na velmi vysokou teplotu. Maso se musí rychle zatáhnout, aby nepustilo drahocennou šťávu. Proto vhazujte po hrstech tak, aby maso pokrylo dno pánve a neleželo na sobě. Dávejte pozor, aby se maso zatáhlo rovnoměrně po všech stranách. Poté přesuňte do misky.

Do té samé pánve vhoďte cibuli, polévkovou zeleninu a slaninu, zalijte rajčatovým protlakem a opékejte do hněda. Přidejte kančí, poprašte troškou mouky a dobře promíchejte.

Zalijte červeným vínem a nechte vstřebat. Pak přidejte vývar a koření a nechte za občasného míchání probublávat hodinu až půl druhé hodiny, nebo dokud nebude maso křehké.

Zkuste trochu bavorské inspirace a místo knedlíku podávejte se špeclemi a trochou brusinkového kompotu.



Žádné komentáře:

Okomentovat