středa 17. září 2014

Rösti: recept na švýcarský "feel good food"


Rösti jsou takové, jak říkají Britové, “feel good food”. Pravda, jestli jste teď Jennifer Lawrence, nebo Kate Upton, nepomůžou vám teď ani Rösti. Ale když jste obyčejný člověk jehož nahatý fotky v mobilu absolutně nikoho nezajímají  a vracíte se z práce promoklí a umačkaní z MHD a k večeři vám předloží TOHLE, vsadím se, že vám to vykouzlí úsměv na tváří aspoň na minutu.


Mimochodem, co myslíte, že teď třeba ta Upton bude dělat? Pokaždé když jdu kolem obchodu Bobby Brown a vidím tam obrovskou fotku jejího obličeje, vzpomenu si na TO! Co vy? Vy taky?
No nic, já jdu zahnat ty myšlenky diktováním receptu.

Budete potřebovat:

8 velkých brambor, ideálně českých, varný typ B
2 PL oleje
2 PL másla
sůl
6 cm dobré slaniny s větším podílem masa
Několik lístků šalvěje, tymiánu, snítka rozmarýnu (nebo jakékoli čerstvé bylinky co máte po ruce)


Podávat ideálně se sýrem typu Gruyére, nebo Raclette. A nebo pro mě za mě třeba s kečupem…


Postup

1.    Brambory vložte ještě ve slupce na pařáček a vařte do měkka, cca 30 minut. Slijte vodu a nechte brambory vychladnout. Oškrabejte a nastrouhejte nahrubo. Osolte.

2.     Rozpalte slaninu nakrájenou na špalíčky na silnostěnné pánvi s nepřilnavým povrchem. Přidejte bylinky, máslo a sádlo a  jemně všechno promíchejte. Ale ať z toho nemáte brkaši!

3.     Špachtlí brambory jemně přitlačte na dno pánve. Smažte na mírném ohni dokud okraje nezezlátnou. Občas pánví zatřeste, ať se to zespoda nepřichytí.


4.     Poté přiklopte velkým talířem a na něj obsah pánve vyklopte tak, aby spodní, zezlátlá strana byla nahoře. Rozkrájejte na trojúhelníky, osolte a podávejte podle chuti se sýrem, kečupem, zelím, nebo s čím chcete.

Žádné komentáře:

Okomentovat