sobota 6. září 2014

Léto je nuda. Plotna ožívá až po žních!


Já nevím, mně ten podzim zas tak špatný nepřijde. Vám jo? Všichni si na sklonku léta sborově stěžují na sychravá rána, mlhy a bahno. Ale  vždyť to je právě to kouzlo! To ideální klima, při němž se člověku zase chce trávit hodiny v kuchyni a přinášet rodině teplo vtělené do vydatných vývarů a omáček.

Čerstvé a křupavé léto je laciná nuda. Tak jako kabelka od Gucciho. Ačkoli se vás časopisy snaží přesvědčit o opaku, pravda je, že s broskvemi, jahodami a třešněmi se vlastně kromě přímé konzumace nedá dělat nic. Co ale takové brambory? A cibule? A zelí a kedlubny? To jsou ty pravé klenoty, které mohou různými metodami zpracování a v kombinaci s jinými surovinami nabývat obrovskou škálu chutí! Stačí jen dopřát jim čas...


Teprve když padne mlha nad depresivně sklizené pole, plotna začne ožívat. Cítí, že je zas čas na vleklé dušení. Celonoční pečení. A naplňující zavařování. To si mládežníci musíte říkat pokaždé, když si v sychravém ránu nazouváte holiny a jdete dřít do open spaceu. 

1 komentář:

  1. "s broskvemi, jahodami a třešněmi se vlastně kromě přímé konzumace nedá dělat nic"??? Ovocne knedliky, kolace, dzem, opile ovoce, broskve jako ty vase plnene hrusky, pecene broskve s kremem, dokonce i strudl, nebo co delam ja - peach cobbler (na druhe strane velke louze).

    OdpovědětVymazat