čtvrtek 3. října 2013

Omáčka Žáves: recept na omáčku na čerstvé těstoviny



Co to je “žáves” jsem zjistila během svých studentských let na přednášce Fakulty sociálních věd. Jeden z kantorů oznámil, že tímto stylem můžeme pojmout svůj domácí úkol. Pochopte, už od gymnázia jsem třídní šprt! Tohle slovo neznám! S nefalšovaným zděšením jsem se tedy ptala hned několika spolužáků, CO ŽE TO JE ZA STYL! Že jsem se s ním ještě v žádné literatuře nesetkala! No, stálo mě to pak další rok postávání před Copy general, kde si ostatní kopírovali mé zápisky. No jo, není to jednoduchý. Jestli ani vy nevíte, co je to "žáves", je tu pro vás obsáhlá definice na wikislovníku: http://goo.gl/0dKJiz



Nicméně teď už jsme se žávesem kamarádi. Někdy i s jeho mladším bráchou vůžásem. A tak vám společně poradíme, jak touhle metodou pojmout omáčku na čerstvou pastu. Recept jsem zase jednou vyčórovala od pana Cuketky, který ho publikuje zde. Se omlouvám! Ale prostě šířím odkaz na tuhle rychlou a nenáročnou omáčku dál. Přidala jsem k němu pouze porci čerstvého špenátu. Ze surovin budou asi nejdůležitější kvalitní čerstvé těstoviny. Máte-li fakt hodně času, můžete si těstoviny vypracovat podle návodu zde. My ostatní si je koupíme. Já mám osvědčené buď v PastaCrusta, nebo PastaArt, celkem dobré od Tradizioni Padane mají i v Lidlu. 


Budete potřebovat:

·      Čerstvé těstoviny
·      30 g másla
·      Vaječný žloutek
·      15 g parmazánu
·      Sůl a pepř

Postup tak krásně a detailně popisuje pan Cuketka, že vás rovnou odkážu na něj zde. Čerstvý špenát, který jsem k těstovinám podávala já, nejdříve operte pod tekoucí vodou. Pak v mírně rozpálené pánvi rozpusťte máslo a vložte špenát. Počítejte s tím, že špenát pustí hodně vody a tak ho tepelnou úpravou až ¾ ztratíte. Začínáte tedy s plnou pánví, ale končíte jen s pokrytým dnem. Špenát nechte na pánvi jen zvadnout – tzn. několik minut, dokud nepustí vodu. Pořádně osolte. A jaké čerstvé těstoviny kupujete vy? Máte nějaké oblíbené?


Žádné komentáře:

Okomentovat