čtvrtek 26. září 2013

Prague Food Festival vs. Foodparade




Letos se mi poštěstilo navštívit obě tyhle velké žranice pro horních sto tisíc, tak bych vám ráda sdělila své dojmy. Bohužel moje hodnocení bude trochu poznamenáno okolnostmi, za kterých jsem obě akce navštívila. Prague Food Festival jsem totiž absolvovala ještě s olbřímým břichem. Foodparade pak už s kočárkem a v neustálém paranoidním střehu, zda dítě nezačne řvát a děsit tak bezdětné hosty.

Nezačalo, bylo vzorné a tak vám můžu podat report! Prague Food Festival pořádaný již po sedmé Pavlem Maurerem vlastně v Česku tradici podobných festivalů založil. Oproti tomu festival Foodparade se v režii kuchařské školy Chef parade konal letos teprve po třetí a je nutno dodat, že jde víceméně o kopii PFF. Tj. umístění v historických zahradách, stánky jednotlivých restaurací podávající malé degustační porce a placení “lokální měnou” (Na PFF Grandy, na FP Chefy). Tolik k originalitě Food Parade. Na druhou stranu, zatímco převládající dojem z PFF je vždy snobismus té nejvyšší úrovně, Foodparade působí o dost uvolněnějším dojmem. Prostory Trojského zámečku jsou oproti Královským zahradám velkorysé a nejenže je v nich nespočetně víc míst k sezení, pořadatelé dokonce vybízí k piknikům v trávě! Na místě se navíc k tomuto účelu dá pronajmout deka. Na PFF situace nevídaná! Mnohem spíš se setkáte se zřízencem, který vás bude šikanovat, že jste si sedli na konstrukci skleníku, nebo kamennou zídku, nebo na trávu nebo…. vlastně kamkoli.

Foodporno na Prague Food Festivalu

Tlačíce kočárek, žehnala jsem pořadatelům Foodparade za rozsáhlé stinné plochy, adekvátní počet Toi Toi buněk a dětský koutek, díky němuž nebyla přítomnost vřeštících dětí ničím výjimečným, ale spíše dokreslovala uvolněnou atmosféru.

Naprosto chápu, co za FP stojí. Je to příležitost pro Chefparade a pro všechny vystavující podniky se zviditelnit a přilákat další hosty. Proto nejsou mezi vystavujícími jen restaurace, ale i stánky prodávající vlastní produkty – cider, čerstvé těstoviny, paštiky z Dědovy spíže, kávu z Šálku a další. Vsadím se, že právě téhle “tržnicoidní” tendenci se Pavel Maurer vší silou brání. Mně to ale přišlo jako vítané osvěžení a co si budeme povídat - šance, jak si nakoupit i na doma.

Na obhajobu PFF je ale nutno dodat, že nikde jinde si nevezmete talířek s hlavním chodem přímo od Pauluse, nebo Štifta, nebo Accordiho. Do této úrovně to FP zřejmě nikdy nedotáhne a proto bude PFF neustále lákat a táhnout. 

Jiří Štift vaří molekulární kuchyni na Prague Food Festivalu

Divíte se, že jsem nehodnotila kvalitu nabízených menu? Máte pravdu. Přiznávám, že fakt, že teď živím kromě sebe i pana Sametku, tak trochu stojí v cestě záměru testovat a hodnotit pálivá jídla, zeleninová jídla, ovocná jídla, nadýmavá jídla, kávu, čaj, cider kurník skoro všechno! Takže mě, prosím, pro tentokrát omluvte. Vzhledem ke koncentraci dětí nekonečně dlouho fotících své malé talířky ale soudím, že tyhle dojmy naleznete na jiných foodblozích.

Žádné komentáře:

Okomentovat