sobota 20. září 2014

"Těší mě, mangold." Recept na smažené nudle s asijským špenátem.


Mangold u nás určitě nepatří mezi notoricky známou zeleninu. A přesto existuje už stovky let. V jednu dobu k nám ale přišel špenát, vytlačil mangold nesmlouvavě z našich kuchyní i políček a od té doby ho tu nikdo moc "nežere". Doslova. Dost dobře to ale může být i tím, že podivně klame tělem - jednou má stonky bílé a dole rozšířené, někdy červené a úzké, co vypadají spíš jako rebarbora. Někdy má křehké listy podobné špenátu a někdy zase tvrdé a dužinaté jako kapusta. Kdo se v tom má hergot vyznat? Zlatej špenát...

Já jsem se s ním musela spřátelit chtě nechtě. Opakovaně se totiž vloudil do naší zeleninové bedýnky. Po rozsáhlém on line pátrání po původu tohoto zelí jsem ho zkusila po asijsku a nebylo to vůbec špatné, takže recept níže:

SUROVINY :

1 svazek mangoldu
1 ČL červené kari pasty
2 PL ústřicové omáčky
2 PL oleje (ideálně arašídového)
1 balení vaječných nudlí
1 červená cibule
2 stoužky česneku


  1. Odkrojte z mangoldu ¼ dolních stonků (většinou bývají příliš dřevité a na tento recept použijeme jen horní třetinu a hlavně listy). 
  2. V rozpáleném oleji na pánvi (ideálně wok) krátce osmažte kari pastu. Pak vhoďte stonky mangoldu, krátce osmažte na plné kule a pak teplotu snižte na polovinu. Osolte, smažte, občas prohoďte.
  3. Až listy začnou povolovat, vhoďte cibuli nakrájenou na proužky (půlkolečka ještě rozdělit na jednotlivé proužky, nevím jak to jinak popsat?!) a česnek nakrájený na plátky. Smažte společně dokud cibule i mangold nezměknou na poživatelnou úroveň.
  4. Mezitím v jiném hrnci uvařte vaječné nudle podle návodu na obalu.
  5. Směs v pánvi zalijte ústřicovou omáčkou, přidejte uvařené nudle a společně několikrát prohoďte. 



1 komentář:

  1. Zkusila jsem tyto nudle připravit s asijským špenátem - dopadlo to dobře. Byly by ještě chutnější, kdybych k nim přidala kousek masa.

    OdpovědětVymazat