sobota 18. srpna 2012

Croque Monsieur: recept


Křupavý pán

Jestli je nějaké rychlé jídlo typické pro Francii tak, jako pro Berlín klobása, nebo pro anglány sendvič, pak je to toast Croque Monsieur. My jsme ho s Petrem ochutnali poprvé, když jsme chcípali hlady po nákupním maratonu v pařížských galeriích Lafayette. A tak jako všechno, čím zaženete extrémní hlad, utkvěl nám Croque Monsieur v paměti. 


Tento slavný toast se jmenuje “croque”, jakože křupavý a “monsieur”, jakože pán. Jenže se neví, co tohle slovní spojení označuje, nebo kdysi označovalo. Já bych i věděla, jak vypadá “křupavý pán”, ale Wikipedia trvá na tom, že původní význam se časem ztratil. Ví se ale, že Croque monsieur se poprvé objevil v menu pařížských kaváren kolem roku 1910. Takže léty prověřený recept, děcka! A pro moje kámošky feministky jeden tip – přidejte na horní polovinu toastu volské oko, nebo ztracené vejce a máte co? Máte Croque madam! A taky to bude pocta obrovské Julii Childové, která by tento týden oslavila své sté narozeniny. 


Co budete potřebovat?

·      Co nejkvalitnější toastový chléb (přinejhorším Warburtons)
·      Směs salátů (měla by obsahovat polníček)
·      3 čajové lžičky hořčice dijonského typu
·      3 PL hladké mouky
·      1 PL másla
·      1 dcl mléka
·      špetka muškátového oříšku
·      50 g sýra Gruyére (lze koupit ve specializovaných prodejnách sýra)
·      Několik plátků pražské šunky
·      Olivový olej

V malém kastrůlku (kde jinde) roztavte máslo a až bude roztavené, vmíchejte do něj mouku a pořádně promíchejte. Nakonec  vlijte mléko a hořčici. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Omáčka by měla konzistencí připomínat majonézu. Pokud je moc řídká, ještě vařte a nechte tekutinu odpařit. 


Na každý plátek toastového chleba naneste trochu omáčky, posypte gruyérem a dovnitř vložte plátek šunky. Pak přiklopte a vložte do kontaktního grilu, nebo zapečte pod grilem v troubě, nebo usmažte na pánvi, až se gruyére vevnitř začne tavit.

Podávejte na směsi salátů, kterou předtím můžete v míse smíchat s dresingem složeným z olivového oleje, hořčice, soli a pepře.

Žádné komentáře:

Okomentovat