neděle 12. srpna 2012

Meruňkové chutney s koulema i bez: recept


Zdá se, že zavařovací maraton je u konce. Teda ještě švestky, ale těch polovina popadala. Zaplaťpánbůh! Protože pohled na zavařovací sklenice ve mně teď vyvolává agresivní pocity. Poslední, k čemu jsem se vzepjala, bylo udělat z jednoho kila meruněk chutney. A to za to stojí přeci! Ukázalo se to jako celkem dobrý nápad a o ten bych se s vámi chtěla podělit, děti. 




Chutney, nebo česky čatní pochází původně z indické kuchyně a označuje konzervovanou směs ovoce či zeleniny a koření. Přírodním konzervantem v čatní je většinou cukr, nebo ocet. Smyslem této pikantní přílohy je ozvláštnit nudné, či fádní jídlo. Proto se v Indii čatní podává k vegetariánským jídlům, či rýži. V našich podmínkách jsme zvyklí ozvláštnit jím maso, nejčastěji grilované. Proto může být čatní vítanou přílohou třeba ke kuřecímu, které se grilováním dost často vysuší. Může ale sloužit i jako zpestření sýrových mís, nebo salátů s kozím sýrem. 

Já jsem vyzkoušela chutney hned podle dvou receptů: jeden anglický, kterému jsem se rozhodla říkat, promiňte mi ten výraz “čatní bez koulí” a druhý indický, který měl nakonec takové grády, že mu říkám “čatní s koulema”. Rozumějte, s koulema nebo bez koulí, oba recepty si určitě najdou své příznivce a neříkám, že by byl kterýkoli z nich špatný. Víte-li, že koriandr, česnek, kurkuma a spousta chili nejsou vaším šálkem čaje, pak zcela jistě volte britský recept Marthy Stewart, který nechává naplno rozehrát chuť ovoce a jen mírně ji podtrhne nakyslostí octa a rozinek. 

 
Meruňkové čatní podle Marthy Stewart (bez koulí)

·      Dvě PL olivového oleje
·      ½ cibule nasekaná najemno
·      ½ kg zralých meruněk nasekaných na čtvrtky a bez pecek samo
·      ½ hrnku cukru
·      1/3 hrnku medu
·      1/3 hrnku rozinek
·      3 PL octa (jablečného, či vinného)
  1. Rozehřejte olej v kastrůlku (kde jinde) a přidejte nasekanou cibuli a při častém míchání nechte zesklovatět.
  2. Přidejte meruňky, cukr, med, rozinky a ocet. Vařte na středním ohni za občasného míchání zhruba 15 minut, dokud směs lehce nezhoustne.
  3. Poté naplňte směsí čisté sklenice. Čatní nevydrží tolik jako marmeláda, protože v něm není tolik cukru. Proto uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 měsíců.


Meruňkové chutney po indicku (s koulema)
·      Dvě PL olivového oleje
·      1 červená cibule nasekaná najemno
·      ½ kg zralých meruněk, nasekaných na čtvrtky a bez pecek
·      1/3 hrnku rozinek
·      1/3 hrnku třtinového cukru
·      3 PL octa (jablečného, či vinného)
·      ½ čajové lžičky chili (nebo méně, podle chuti)
·      1 čajová lžička kurkumy
·      ½ čajové lžičky semínek koriandru
·      ½ čajové lžičky římského kmínu

Postup je stejný jako u výše uvedeného receptu. Poté, co v kastrůlku zesklovatíte cibulku, přidejte všechny další ingredience a vařte zhruba 15 minut do zhoustnutí a poté plňte do čistých sklenic.

1 komentář:

  1. Tak dnes vyzkouším a jsem zvědavá na výsledek.

    OdpovědětVymazat