neděle 27. května 2012

Chřestový masakr motorovou pilou


Rozhodně nejím všechno. Nejím kvasnicovou polívku (ano, to se prostě kvasnice rozmíchaj ve vývaru a ohřeje se to), nejím salám, ani věci s mákem. A po přečtení tohoto blogpostu na 1000 věcí, co mě serou, se už ani neptám, jestli lidé něco nejedí “doopravdy” a proč. Protože vím, to lidé vždy čas od času znovu prubnou a když prohlásí, že to “fakt nejde”, mívají to podložené. 


Většinou to ale bývá jen pár věcí. Takže jestli doopravdy něco nechápu, pak je to fakt, proč můj manžel nejí následující dlouhý seznam položek: rajčata, lilek, cuketu (to máte už téměř všechny ingredience středomořské kuchyně!), kukuřici, paštiky, houby, ančovičky, vnitřnosti, syrové ryby v sushi, krevety, všechny celery a krůtí stehno. Ale prso jo!

Takže naše návštěvy restaurací začínají zběsilým útěkem číšníka k našemu stolu, jestli je všechno v pořádku. Protože v ten okamžik většinou právě přendavám z  Petrova talíře něco na svůj, přičemž on se tváří zděšeně. Ale já se s tím už naučila žít a nerozporuju to. Uvítala bych ale, kdyby to mělo nějaký řád, že.  A ne že prohlásí, že nenávidí chřest a když ho jednou násilím donutím ochutnat, tak pak další rok jíme chřest každý den. Vychutnal si ho v následujících pěti úpravách. A vám to doporučuji taky. Chřestová sezona se blíží ke konci a tak je potřeba si ji náležitě vychutnat. Nebo chřest nejíte? Vážně?!! A proč?

Bílý chřest s mátou a citronovo-máslovou omáčkou

Tenhle recept je od Jamieho. Je celkem jednoduchý a kdo má květináč máty za oknem, vděčně po něm sáhne. Je ale potřeba varovat dopředu – kdo nemá moc rád citronové omáčky, toho od něj dopředu spíš odrazuji. Osobně jsem toho názoru, že k citronovým omáčkám se musí člověk prostě dopracovat. Nejsou pro každého. 


 Co budete potřebovat?
·      Balení bílého středně velkého chřestu
·      Tři hrsti čerstvě natrhané máty
·      1 menší citron
·      Čtvrt kostky másla
·      Pepř, sůl

Chřest oloupejte škrabkou a zbavte ho tuhých konců. Já většinou odřezávám
2 – 3 cm podle toho, jak moc je zdřevnatělý. Používá se i pomůcka, kdy oba konce chřestu jemně držíte mezi palcem a ukazováčkem každé ruky a ohýbáte. Tam, kde praskne, byste ho měli zkrátit. Jenže se obávám, že touto metodou vám z chřestu, který sem doputuje už většinou na konci životnosti, moc nezbyde. Takže uřízněte prostě všechno to, co vám už připadá dřevnaté.

Krátce povařte v osolené vodě. Já vařím zhruba 8 minut, nebo dokud není měkký, což zjistím bodnutím vidličkou. Mezitím nechte pomalu v jiném rendlíku rozpustit máslo. Poté do něj vymačkejte šťávu z půlky menšího citronu, metlou promíchejte a dochuťte solí a trochou pepře. Úplně nakonec vmíchejte dvě třetiny máty a rovnou lijte na chřest. Jakmile by máta byla v horké omáčce déle, zhnědla by a už by to nevypadalo tak hezky. Zbylou třetinou máty chřest posypte. Podávejte s bramborem, nebo celozrnným chlebem.


Pečený zelený chřest s pancettou

Ano, chřest se dá i péct! A v kombinaci s pancettou je to vítaná obměna. Na tento recept se používá chřest zelený. Jeho konce v troubě krásně zkaramelizují a pancetta perfektně podtrhne jeho chuť.


Co budete potřebovat?
·      Svazek zeleného chřestu
·      100 g pancetty
·      Olivový olej
·      Sůl

Odřízněte z chřestu tuhé konce a dno zapékací misky vytřete olivovým olejem. Zorganizujte chřest do několika hromádek a vždy několik stonků obtočte pancettou. Pomocí mašlovačky pak potřete povrch chřestu olivovým olejem. Při pečení tolik neseschne. Posolte a dejte do trouby péct na 200°C zhruba na 10 minut. Po vytažení z trouby rovnou podávejte.

Grilovaný chřest se sójovou omáčkou a sezamem

Tento recept je z časopisu Albert. Přiznám se, v receptu se píše „světlá sojová omáčka“. Jenže já jsem jak Babica. Jakmile mám většinu ingrediencí, jdu do toho hlava nehlava! A v lednici mám přece dvě sójovky! Superior dark... Takže proto je chřest na obrázku tak černý. Vy se raději držte receptu a použijte světlou. Myslím že se i pro delikátní chřest hodí líp.

Co tedy budete DOOPRAVDY potřebovat?

·      Zelený chřest
·      Párátka, či špejle
·      1 lžíce světlé sójové omáčky
·      2 lžíce sezamového oleje
·      Hrst sezamových semínek
·      Sůl, pepř
·      1 stroužek propasírovaného česnek

Zbavte chřest zdřevnatělých konců a napíchejte jej po pěti na párátko, či špejli. V mističce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a česnek a promíchejte. Pomocí mašlovačky pak touto směsí potřete chřest důkladně ze všech stran. Pak ho osolte a opepřete. Opékejte na grilovací pánvi, nebo kontaktním grilu 4 – 5 minut. Potřete ještě jednou marinádou, posypte sezamovými semínky a podávejte.

Chřest s holandskou omáčkou

Děcka, myslím že teď už víte, jak chřest uvařit. Takže se rovnou vrhneme na holandskou omáčku, která ke chřestu patří tak, jako ke knedlu-zelu vepřo. Je ale poměrně náročná a zahrnuje vaření vajec ve vodní lázni, takže si na to radši vyhraďte dost času. Samozřejmě na holandskou omáčku existuje milion receptů. Já zkusila tenhle, protože vypadal jednodušeji než ostatní…


 Co budete potřebovat?
·      80 g teplého rozpuštěného másla,
·      2 žloutky,
·      1 lžíce bílého vína,
·      2–3 lžíce vody z vaření chřestu,
·      1/2 citronu
·      sůl, pepř
V nádobě, která se hodí pro použití ve vodní lázni (nejlépe nerezová miska, kterou ponoříme do  teplé vody v jiném hrnci) smícháme žloutky, várku z chřestu a víno a ochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Zahříváme na sporáku za stálého šlehání metličkou do husté pěny. Trik je v tom zahřívat pomalu a neustále šlehat, aby se vajíčka neusmažila, ale pomalu uvařila. Stáhneme ze sporáku a pomalu metličkou vmícháme teplé máslo. Nesmí být ale horké – jinak by zase hrozila smažená vejce! Radši pomalu po malých dávkách začlehávat. Přelijeme přes chřest a podáváme. Já to mám nejradši v kombinaci s šunkou.


Chřest s aïoli
O aïoli se mluví jako o provensálském másle. Je to vlastně jednoduchá česneková majonéza a jako taková se hodí k pečeným bramborám, nebo třeba jako dip k zeleninovým mísám. Já si jí vždycky chtěla vyzkoušet a tak jsem si ji dala k chřestu. Ladí výborně. A navíc se dá velmi mnoha dalšími způsoby ochutit. Já do ní natrhala čerstvou bazalku.

 Budete potřebovat:

·      2 vaječné žloutky
·      4 stroužky propasírovaného česneku
·      2 lžíce citronové šťávy
·      100 ml olivového oleje (ale nemusíte dávat tolik, mně stačilo zhruba 50 ml)

Rozmíchejte metlou, nebo v robotu žloutky s česnekem a citronovou šťávou do hustší pěny. Poté začněte po kapkách přidávat olivový olej. Vždy pořádně vmíchejte do směsi, než přidáte další kapku. Až budete mít v majonéze vmícháno zhruba 20 ml, můžete olej lít po větších dávkách. Nejlépe rovnou mezi metly robotu. Pak osolte, případně dochuťte další citronovou šťávou, nebo jako já, bazalkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat