neděle 3. června 2012

Thajsko na grilu

-->
Je to zvláštní jak rychle jsme se dostali od voňavých ohníčků v chatových oblastech k masovým grilovacím orgiím na předměstských zahradách… Grilování Čechy teda chytlo jako máloco. Kdo má dnes na zahradě ohniště? Jo, témeř nikdo. Ale všichni mají gril. Že by to bylo kvůli tomu, že se samotného grilování ujali muži, takže ženy si můžou na chvilku dát voraz? Teda, hned poté, co všechno nakoupí, připraví a naloží…



V Thajsku má grilování trochu jinou atmosféru. Negriluje se na zahradách, ale rovnou v ulicích a v podchodech. Kouř smíšený s vůní pikantních špízů prosytí vzduch a některé ulice se promění v jednu velkou kuchyni a plotnu. Koupit si rybu na rohu ulice, sníst ji po cestě a u dalšího stánku se stavit pro lepkavou rýži, nebo něco sladkého, patří k místnímu koloritu. Medové grilované banány zabalené v thajských novinách seženete na ulici téměř v jakoukoli denní, či noční  dobu. 

Takže proč neprovonět zahrady sousedů kromě bůčku a vepřových kotlet i něčím trochu exotičtějším? Zkuste kuřecí satay s arašídovou omáčkou a grilovaný ananas. Níže uvádím celý postup, ale pokud se stavíte v Sapě, nebo jiných asijských potravinách, stačí když koupíte kořenící směs na chicken satay a peanut sauce a můžete si postup značně zjednodušit.

Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

·      0,5 kg  kuřecích prsou

Kuřecí prsa nejprve večer před grilováním naložte do marinády. Nebojte se při tom ušpinit. Marinádu po mase rozetřete stejně nejlépe přímo vlastníma rukama. V den grilování pak maso rozřežte na menší proužky tak, aby se daly podélně napíchnout na špejli a z obou stran čouhalo jen něco přes centimetr.


Na marinádu si buď kupte připravenou kořenící směs, kterou pak jen smícháte s kokosovým mlékem a nebo ji připravte podle následujícího návodu:

·      2-3 asijské šalotky
·      4 stroužky česneku
·      2 cm kus zázvoru nakrájeného na proužky
·      1 lžička mletého koriandru
·      1 lžička mletého kmínu
·      1 lžička kurkumy
·      1 lžička thajské kari pasty
·      2 lžičky světlé sojové omáčky
·      4 lžičky rostlinného oleje
·      300 ml kokosového mléka
·      2 lžičky třtinového cukru
·      1 ½ lžičky soli
·      špejle


Arašídová omáčka:

Lze koupit v asijských potravinách (peanut sauce), nebo vyrobit podle návodu níže:
·      2 stroužky česneku
·      4 asijské šalotky nasekané najemno
·      1 stéblo citronové trávy nasekané najemno
·      2 lžičky thajské kari pasty
·      1 lžička tamarindové omáčky
·      1 lžička čili
·      160 g nesolených arašídů nasekané nahrubo
·      375 ml kokosového mléka
·      2 lžičky třtinového cukru

Na oleji zhruba minutu smažte česnek, asijské šalotky a citronovou trávu. Přidejte kari pastu a nechte provonět. Pak přidejte zbytek ingrediencí a pomalu přiveďte k varu. Přidejte jen tolik vody, aby ze směsi vznikla tužší pasta a nechte 2 minuty probublat. Dochuťte solí.

Grilovaný ananas: 


Nakrájený ananas před grilováním potřete směsí vody a medu – jinak bude moc vysušený. Kdo chce, může jej před grilováním obalit v třtinovém cukru. Na grilu pak ananas zvrchu krásně zkaramelizuje.

1 komentář: