neděle 20. května 2012

Uvařila jsem pro Krause: Crepes Suzette

Čas má pro Lenku Filipovou očividně slabost. Od doby, co mu složila hold písní, v níž přiznala, že za všechno může, se jí galantně ani netknul. Zatímco jiné hvězdy v mezičase musely projít několikerým repasem, aby zachránily alespoň něco málo ze svého lesku, Lenka Filipová září pořád stejně přirozeným, nenápadným způsobem. Její účinkování v Show Jana Krause o tom nenechalo nikoho na pochybách.



Pokud si jedna z nejvýraznějších českých šansoniérek nějaký repas přeci jen zaslouží, pak jedině ve francouzském významu toho slova. V jazyce kterým vládne i samotná Lenka Filipová totiž slovo repas (čtěte pro změnu jako repa), znamená jednoduše porci jídla. A v případě Francouzů toho nejlepšího.


Když už jsme pootevřeli dveře do francouzské spižírny, připravíme si dezert, jež je nenápadným klenotem téhle věhlasné kuchyně – Crêpes Suzette. Traduje se, že je vlastně výsledkem kouzla nechtěného. Když tehdy šéfkuchaři Henrimu Carpentierovi omylem vzplanula pánvička s dezertem pro prince z Walesu, nemohl tušit, jakou právě stvořil legendu. Ale na jedno si při přípravě dejte pozor! Takovou melodii, jakou stvoříte zkaramelizováním cukru s pomerančovou šťávou a koňakem, nepřekoná ani Lenka Filipová se svou španělkou.

Na Crêpes Suzette budete potřebovat:
  • Buď se můžete ulejt a koupit si palačinky v pytlíku A NEBO: 
  • 250 g hladké mouky + špetka soli a lžíce cukru
  • 2 prošlehaná vejce
  • 410 ml mléka
  • Olej či máslo na smažení
  • 115 g cukru krupice
  • 250 ml čerstvé pomerančové šťávy + 1 lžíce čerstvé pomerančové kůry
  • 4 lžíce koňaku, či brandy (nejlépe Grand Marnier)
  • 55 g másla na kostičky
Polovinu pomerančové kůry vmíchejte do palačinkového těsta a palačinky osmažte na větší pánvi. Na jiné pánvi zkaramelizujte cukr a když začne hnědnout, vlijte do něj za stálého míchání pomerančovou šťávu a 2 minuty povařte. Vložte palačinky a polijte karamelovou směsí ze všech stran. Posledním krokem je flambování. Jestli se na to necítíte, můžete vynechat. Kdo do toho se mnou jde, polije palačinky v pánvi koňakem, či brandy a zapálí pomocí dlouhé sirky. Důležité je, abyste stáli od pánve dost daleko a měli pro případ nehody po ruce poklici. Až oheň vyhasne, přidejte máslo a nechte na pánvi rozpustit.


Žádné komentáře:

Okomentovat