sobota 28. dubna 2012

Dokonalá vyprošťovací omeleta

-->
Určitě to znáte. Sobotní dopoledne, rozbolavělá hlava, žaludek jako na vodě. Pomalu se rozvzpomínáte na to, co se dělo včera v noci a zároveň se o slovo hlásí vlčí hlad. Je ale sobota ráno, nakoupit samozřejmě nikdo nebyl a pokud nejste hip hopeři, maminka už s vámi nebydlí. 

Mám pro vás recept přesně pro tuto chvíli. Předpokládám, že vajíčka a mléko v lednici máte i když je jinak úplně vylágrovaná. Pak by to chtělo ještě vytáhnout mražený, či konzervovaný hrášek a pár brambor. Kdo má nějaký tvrdý sýr, nebo dokonce pár osamělých rajčat, vyhrál. Může si totiž udělat dokonalou vyprošťovací omeletu. 

Zrekapitulujme si suroviny. Vím, že po ránu se na vás musí pomalu:


Must have (jak se říká u nás v práci):
·      2 – 3 vejce na osobu
·      6 lžic mléka
·      Sůl, pepř
·      Hrášek

Nice to have:
·      30g téměř jakéhokoli tvrdého sýra
·      Brambory
·      Kukuřice
·      Jarní cibulka
·      Rajčata


Máte-li pár zbylých uvařených brambor, lehce je osmahněte na oleji. Pokud ne, oloupejte je a uvařte do měkka. Poté krátce osmahněte. Mezitím si do skleničky vyklepněte několik vajec. Podle toho, jaký máte hlad. Na každé vejce přidejte 2 lžíce mléka. Máte-li tvrdý sýr, nastrouhejte ho hrst a přidejte do směsi. Osolte a opepřete. Samozřejmě mořskou solí a čerstvě mletým pepřem, jak jinak! Směs vidličkou pořádně promíchejte.

K osmaženým bramborám na pánvi přidejte další suroviny. Podle toho, co máte – kukuřici, hrášek, či rajče. Jemně osmahněte a vlijte vaječnou směs. Chvilku s pánví nedělejte vůbec nic, teda jestli nechcete míchaná vejce. Až vajíčko začne na povrchu tuhnout, přesuňte omeletu opatrně z pánve na talíř.

S takovouhle snídaní vás nevyděsí nic, na co si z předešlé noci vzpomenete! A jaký vyprošťovák si děláte po pátečním večeru, či sobotní noci vy?

2 komentáře:

  1. Já nemůžu nic. Pokud je mi ráno špatně, alébrž cítím následky včera, cokoli je zle:) Naposledy jsme si třeba zbytečně rozmrazila vývar, dokonce i nudle jsme přidala!, ožužlala kůrku chleba, černočajovala, všechno situaci mnohokrát zhoršilo. O tom, jak jsem jednou nerozvážně zvolila bílý jogurt, se radši nebudu rozepisovat.
    Chvíli zkusím žít nalačno a pak musím po neexistujícím obědě ještě oddechnout a nakonec něco lehkého dám:)
    Ale omeleta vypadá super a s hráškem ji mám strašně ráda, ať žije, ať žiješ:)

    OdpovědětVymazat