čtvrtek 15. prosince 2011

Zelný salát: recept z rodinné pokladnice


Vždycky jsem si dělala legraci z „inženýrské kuchyně“ mé matky. Její dezerty bývaly vždy tak suché, že se s nimi dalo házet po spolužácích. Na prvním místě byla vždy spíš nutriční hodnota a chuť, musím přiznat, někdy trochu pokulhávala. Kdo by si tenkrát pomyslel, že se k těm jednoduchým a efektivním receptům jednou ráda vrátím? A že vám jeden dokonce doporučím?


Než začnete nad obyčejným „zelným salátem“ ohrnovat nos, prozradím vám, že se jedná o recept, který splňuje naprosto vše, co se očekává od moderní gastronomie – lokální suroviny, primitivní příprava a naprosto brutální zdroj zdraví a vitamínů, které jsou našemu středoevropskému organismu blízké.

Co potřebujete:
  • Půl hlávky zelí
  • Několik bio mrkví
  • Citronová šťáva
  • Cukr, sůl, pepř

Nakrouhejte zelí na co nejjemnější plátky. Pak ho prosolte a důkladně promačkejte rukama, dokud nezkřehne. Mrkev nakrouhejte na malé nudličky (julienne, nebo jak to máte rádi) a promíchejte se zelím. A teď už budete jen dochucovat! Takže přidejte sůl, cukr a trochu citronové šťávy, až salát dostane sladkokyselou chuť. Až dostane, trochu opepřete čerstvým pepřem a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat