pondělí 12. prosince 2011

Dear Steakholders...

Takže děcka, dnes si uděláme hovězí steak. Moc se netěšte. Bez teploměru ho totiž stejně nikdy neuděláte jako profesionál, ale můžete se o to alespoň pokusit. Tak jako u téměř každého jiného jídla, i u steaků existuje několik způsobů jak dosáhnout kýženého efektu. Já vám prozradím, co funguje mně a co mě učili ve škole vaření Divoká vařečka. Máte-li další tipy, neváhejte se s nimi podělit v komentářích!



Já jsem koupila bio hovězí maso z býka v globusu. Bio hovězí bývá ještě tužší než běžné hovězí, takže se vyplatí ho namarinovat. Maso z býka bývá na steaky obecně lepší, než z krávy, které se prý zase hodí na pečení.


 V divoké vařečce marinují maso přes noc se směsí kořenové zeleniny (mrkev, česnek, cibule), olivovým olejem a tymiánem, rozmarýnem a pepřem. Pozor, až do finále maso nesolte, zbytečně by pustilo drahocennou šťávu. Zhruba hodinu před smažením byste měli maso vyndat z lednice, aby dosáhlo pokojové teploty.

V den D můžete maso po obvodu svázat provázkem, aby dobře drželo u sebe, ale pokud je dost vysoké, nemusíte. Obecně se steaky dělají nejlépe na litinové pánvi, která se dokáže dobře a rovnoměrně rozehřát na vysoké teploty. Ale prostě vezměte tu nejvíc tlustostěnnou, co doma máte a rozehřejte kvalitní olej na velmi vysokou teplotu. Pánev musí být opravdu rozehřátá, aby se maso rychle zatáhlo a nepouštělo šťávu.

Maso od marinády dobře otřete, aby nebylo vlhké, jinak by nehnědlo. Pak ho zprudka osmažte nejprve po stranách a pak teprve po horní a dolní ploše. Tak zabráníte tomu, aby se „rozkydlo“. Smažte zprudka vždy jen jedno místo do křupava, nikdy maso často neobracejte a rozhodně do masa za žádných okolností nepíchejte. Jen tak budete mít steak šťavnatý.

Teď by byl normálně čas na teploměr, kterým byste podle teploty odhadli, jestli je steak vevnitř rare, medium, nebo well done. Bez teploměru budete muset odhadovat podle tloušťky masa.

Já jsem v tomhle receptu ještě zaimprovizovala a osmahla jsem na jiné pánvi kořenovou zeleninu, která zbyla z marinády a tou jsem steak přelila. Jako přílohu jsem zvolila lehký listový salát s hořčičným dresingem (hořčice dijon, olivový olej, sůl, pepř, trocha vody).

Žádné komentáře:

Okomentovat