pondělí 19. prosince 2011

Tohle ještě stíháte!

Děcka, vím, že nemá absolutně žádný smysl tady publikovat recepty na známé tradiční vánoční parády, protože je stejně každá rodina připravuje po svém. A pokud ne, jsou jich plné časopisy, noviny, letáky, internet a tak vůbec. Ale pokud stále hledáte tu vhodnou zdravou alternativu k tučné klasice, tak tu vám ráda nabídnu!


Tento recept peču už od roku 2008, kdy mě zaujal ve vánoční Chuťovce. Prezentuje ho tam sličný triatlonista Ondra, který přes vánoce nesmí přibrat a proto peče sladkosti z celozrnné mouky a bez tuku. Bohužel, Ondra taky psal, že ho často jeho přítelkyně Blanka nemůže dostat z kuchyně. Takže zkoušet to na Ondru asi nemá smysl, tak alespoň zkusíme jeho recept na "opilé datle".



Peču je již dlouho a slavím závratné úspěchy. Opilé datle jsou ze špaldové mouky, fíků a datlí a proto představují vítané osvěžení v záplavách běžného kakaa, marmelády a másla. Plus bonus navíc! Holky, co si drží tajli, vám za ně urvou ruce.

Co budete potřebovat?

Na těsto:
* 80 g másla
* 5 lžic třtinového cukru
* 2 vejce
* 250 g špaldové celozrnné mouky

Na náplň:
* 150 g mletých lískových oříšků
* 200 g sušených datlí
* 200 g sušených fíků
* 2 lžíce rumu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 – 3 lžíce datlového, nebo javorového sirupu

Rozpusťte máslo s třtinovým cukrem a přidejte ho spolu s vejci do mouky. Rukama vypracujte v hladké, pružné těsto a nechte odležet. Mezitím si připravte náplň. Datle vypeckujte a společně s fíky rozmixujte na hladkou hmotu. Přidejte rum a citronovou šťávu, aby se vám směs lépe mixovala. Pak přidejte mleté oříšky tak, aby vznikla tužší, ale ne moc suchá hmota. Podle chuti pak dolaďte datlovým, nebo javorovým sirupem. Ten by měl směsi dodat „šťávu“.


Uleželé těsto rozdělte na dvě stejné části a obě na lehce pomoučeném vále vyválejte na tenký plát. První plát přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Na něj natřete vrstvu z datlí a fíků a na ni pak druhý plát těsta. Vzniklý sendvič pak ještě jednou jemně přejeďte válečkem, aby se vrstvy vyrovnaly a spojily. Pomocí nože pak vše nakrájejte na menší kostičky, které pečte při 180°C na 15 – 20 minut. Ten správný okamžik, kdy máte těsto vyndat z trouby poznáte podle toho, že se těsto na povrchu „rosí“. Moc neváhejte a „datle“ vyndejte spíš dříve, než později. Aby nebyly vysušené.

Žádné komentáře:

Okomentovat