neděle 16. ledna 2011

Coq au vin alá Betka

Takže děcka, bramborový salát a houbové rizoto už jste zmákli. Takže je čas nakročit směrem k „vysoké gastronomii“. Uděláme si kultovní recept francouzské kuchyně – slavného kohouta na víně. Éee, teda kuře, protože nevím, kde byste sháněli v Praze kohouta. Teda, zrovna jsme se vrátili z Globusu, kde jsem viděla zmraženou slepici, tak to by možná taky šlo, ale pokud víte, kde se dá v běžné prodejní síti zakoupit kohout, dejte vědět. Do té doby to budu zkoušet s kuřetem.




Zkuste ale radši bio kuře, než normální. Já zkoušela oboje a je to opravdu rozdíl, který vidíte i cítíte. Nebio kuře nemá chuť a je strašlivě mastné. Omáčka pak nebude vínová, ale spíš tuková.

Coq au vin je první jídlo, teda po sendviči Croque monsieur, které jsem zkusila uvařit z kuchařky „The food of France – a journey for food lovers“, za kterou jsem utratila hříšné peníze v Paříži. Vynechala jsem ale kvůli  členům rodiny houby a kvůli její absenci ve spíži brandy.

Tohle jídlo podle legendy vzniklo v boji Římanů proti Galům, kteří poslali Cézarovi vychrtlé kuře jako symbol vzdoru. Cézar ho uvařil na víně s bylinkami a pozval je na společnou večeři, aby jim ukázal svou nesmírnou sofistikovanost. A já jsem zase tímto pokrmem dokazovala svou nesmírnou sofistikovanost o Vánocích. Je to o něco lepší než kapr ;)

Takže jak na to – je to trochu delší recept, takže jestli chcete podávat v neděli, začínáme už v sobotu, děcka.

Ingredience:

• Kuřecí paličky, nejlépe zhruba 6 – 8 ks
• Červené víno
• 100 g slaniny nakrájené na kousky
• 2 bobkové listy
• Hrstka tymiánu
• 60 g másla
• 10 sterilovaných malých cibulek
• 1 lžička oleje
• 20 g mouky
• Kuřecí bujón
• 2 PL rajčatového protlaku


Den před podáváním vložte kuře do mísy společně s vínem, tymiánem, solí a pepřem. Přikryjte a nechte marinovat.



Zblanšírujte (blanšírování = krátké ponoření do horké vody, díky kterému maso zbělá a zůstane šťavnatější při dalším tepelném zpracování) nakrájenou slaninu ve vařící vodě, osušte a osmažte na pánvi. Přendejte na talíř. V pánvi pak rozehřejte kousek másla a osmažte na něm sterilované cibulky. Vyndejte na talíř ke slanině.

Osušte kuře od vína (marinádu si schovejte, budete ji ještě potřebovat), osolte, opepřete a osmažte ho na másle dozlatova. Pak jemně popraště moukou.To proto, aby omáčka byla hustší.

Osmažené kuře s moučným popraškem přemistěte do velkého kastrolu a přilijte kuřecí vývar. Přidejte marinádu, cibulky, slaninu a protlak. Vařte na mírném plameni tři čtvrtě hodiny.

Pokud omáčka na konci vaření potřebuje zahustit, vyndejte kuře, houby a slaninu a omáčku přiveďte k varu. Smíchejte máslo s moukou a takto vytvořené beurre manié (to se mi hrozně líbí tohle slovní spojení) vmíchejte do omáčky. Vložte kuře zpět a podávejte.

Já podávám s brkaší, co budete podávat vy, nechám na vás.



1 komentář:

  1. Tak kohouta jsem koupil na Farmarskych trzich na Dejvicke...Puvodne jsem zamyslel koupit slepici, smiren s tim, ze kohout proste neni, ale pani mi jeste s omluvou, ze slepice uz dosla (byl jsem tam jiz v pokrocilejsi dobe), nabidla kohouta...65 Kč/kg, tedy pomerne mene, nez jsem ocekaval...A masicko ma krasne tmave, voni uplne jinak nez kure a i chutove se blizi spise necemu divocejsimu, nez by clovek od toho chudaka vecneho rozsevace ze dvorku za sousedovic dvorkem na chalupe cekal...:-) Jen se musi varit dele, vyslo mi to trosicku tuzsi, takze priste ho podusim trosku dele... Jinak hezky blog mas...:-) S pozdravem Gabriel

    OdpovědětVymazat