neděle 23. ledna 2011

Aplikace, které Geekgirls šetří čas v kuchyni

Uvědomila jsem si, že my hobby kuchaři musíme dbát na časovou efektivitu snad ještě více, než kuchaři profesionální. Protože, co si budeme vykládat, večery ani víkendy nejsou nekonečné. Takže otálet a přemýšlet co uvaříte, případně jet v sobotu dopoledne nakupovat mezi miliony lidí a to třeba jen kvůli jedné surovině, kterou jste zapomněli, je zbytečný luxus. A protože věřím, že technologie vyřeší většinu našich problémů, prozkoumala jsem iTunes App Store a všechno to, co přináší v rámci aplikací pro vaření, nakupování a recepty.

Bohužel, je třeba hned na začátku říct, že se jedná o aplikace pro iPhone. Zdvořile se omlouvám všem Androidistům. Můžete si zatím přečíst jiný článek, nebo se dole v komentářích s námi podělit o to, kolik „vařících“ aplikací jste našli v Android marketu. My ostatní začínáme. A to od nejhoršího…



Cookmate

Tato aplikace slibuje, že z několika vzájemně neslučitelných surovin, které vám zbyly po perném týdnu ve spíži, vytvoří recept na lahodné jídlo, kerý by vás nikdy nenapadl. S tou poslední částí věty mají vývojáři pravdu. Skutečně by mě nenapadlo, že když mi doma zůstaly špagety a tuňák, tak si můžu udělat vajíčka na cibulce. Teda když si dojdu ještě pro nějaké suroviny. Aplikace čerpá z databáze receptů nazvaných „Česká kuchyně“, takže recepty spojující tuňáka a těstoviny ani nemá smysl hledat. Místo toho je k dispozici bábovka, bramborák, guláš, chlupaté knedlíky se zelím a uzeným, brambory s lučinou a buřt guláš. Teď přemýšlím, kolik lidí s iPhonem znám, kteří si doma vaří buřt guláš? No nic, skvělá je možnost exportovat suroviny na daný recept do nákupního seznamu a ten poté při nákupu postupně odškrtávat. Velmi efektivní!




All Recipes.com dinner spinner

Dinner spinner nabízí mechanismus, v němž si vyberete, po jakém chodu toužíte, jakou hlavní surovinu si do něj přejete dát a jak dlouhý čas si poté přejete strávit u plotny. Po zadání těchto proměnných aplikace vychrstne zhruba desítku odpovídajících receptů. Toje naprosto v pořádku, co však jen v seznamu hlavních surovin dělají korýši a hřebenatky?! Pokud to není nějaká forma výsměchu středoevropským národům, dá se to přežít. Recepty jsou ale takovou zvláštní americkou verzí Babicova stylu. Dvacet ingrediencí na jedno jídlo a absolutní ignorace původu suroviny a linie jednotlivých kuchyní. Prostě - kuře, kuskus, cuketa, jalapeňo papričky, smetana, koriandr a dál už prosím radši nečtu. Jak to jen popsat… Prostě, zkuste si představit, co by vařila Bohdalka, kdyby bydlela v L.A.




Whole Foods Market Recipes

Touto aplikací se dostáváme k těm kvalitnějším na trhu. Bude se líbit především těm, kteří musejí být z jakéhokoli důvodu opatrní na to, co jedí. Tzn. nejen pro vegetariány a vegany, ale i lidi s nízkotučnou dietou, cukrovkáře, nebo celiaky. Na hlavní stránce aplikace si lze nastavit, o jaký chod máte zájem, jaké dietní požadavky na něj máte a z jaké kategorie má jídlo být. U kategorií se zastavme – je to totiž přesně ta funkcionalita, která pomůže ušetřit čas. Kategorie totiž zahrnují: „z jednoho hrnce“, „lze připravit den předem“, „přenosné“ (to jako když chcete, aby vám jídlo zbylo druhý den do práce), nebo „rychlé a jednoduché“. Recepty jsou zdravé, moderní, drží se několika ingrediencí a jsou dokonce velmi inspirativní. U každého z nich je pomocí symbolů uvedeno, pro koho je vhodný.

Whole Foods Market Recipes je geniální i v tom, že doopravdy umí to, co Cookmate pouze slibuje – nabídne recept vytvořený ze surovin, které máte ve spíži. Takže jsem opět zkusila kombinaci pasty a tuňáka a dostalo se mi rozkošného receptu na Sweet and Spicy Tuna Rigatoni. To budu používat!

Myslela jsem, že chvály už nemůže být víc, nicméně o nic méně geniální nejsou Whole Foods Market Recipes ani po technické stránce. Ingredience z receptu si můžete vygenerovat do nákupního seznamu, poté si je manuálně rozřadit podle sekcí v supermarketu (to abyste se nemuseli od kasy vracet) a přidat k nim případně ještě další položky, které potřebujete zakoupit. Prostě, se pozná, kdo vaří mozkem!

Jamie Oliver´s Recipes

Sladkého Jamieho jsem si nechala na konec. S Whole Foods sice nemůže soupeřit, ale je sladký a stále tlustší. (Jamie, in case you received this as part of your social media monitoring and you don´t understand a damned thing - I´m 30, good looking and want to work for you, ok?). No nic, zpátky k aplikaci. Jamie prostě ví, jak vydělat prachy. Stáhnete si aplikaci a jen testovací sada receptů je zadarmo, ostatní sady za 1,50 euro. Ale je to tak dokonalý, že si můžete být jistí, že ty prachy za to dáte. Aplikace má nádhernou grafiku, nádherné fotky, recepty na 20 minut a ještě ke všemu videa o tom, jak zacházet s nožem, nebo zajistit krájecí prkénko. Dokonalý, čistý, moderní design a zvuky. Ingredience jdou exportovat do nákupního seznamu, který už je, Jamie I love you, seřazen podle jednotlivých sekcí v sámošce. Maso, mléko, konzervy. Asi si pořídím Google AdSense a vy budete klikat, abych si vydělala na ty další sady.