neděle 16. ledna 2011

Vajíčková pomazánka

Aneb, vaříme „z ničeho“. Protože děcka, je mi jasné, že hodně pracujete a není každý den čas na Coq au vin. Je tedy potřeba mít v záloze i s recept pro vyjedenou ledničku a postarší chleba. A níže na stránce i s možností upgradu pro náročné. Takže tady je, stará dobrá klasika od maminky – vajíčková pomazánka.










Přidává se do ní cibulka, takže to není ta nejlepší věc, kterou si přinést na oběd do práce, ale když je večer doma hlad, tenhle recept z vás udělá hvězdu.

Potřebujete:

• Vejce natvrdo (nejlépe v bio kvalitě, pomazánka bude mít lepší chuť i barvu)
• Cibulka – nejlépe šalotka
• Hořčice – nejlépe kremžská, dijon by vám z toho udělal pálivé peklo
• Máslo
• Trocha majonézy, nejlépe jogurtové
• Pepř, sůl

Uvařte vejce natvrdo. Mezitím si nasekejte cibulku na tak malé kousky, jak to jen budete umět. Jak vám bude cibule v pomazánce křupat mezi zuby, je to špatný.

Bílky nasekejte na maličké kousky, o trochu větší, než cibule. Žloutky utřete s máslem a solí a přidejte trochu majonézy. Jednu, nebo dvě polévkové lžíce. Pak do vzniklé směsi vmíchejte cibulku a nakrájené bílky. Osolte, promíchejte a můžete podávat. Pomazánku na chlebu opepřete čerstvým pepřem z mlínku.

Upgrade:

Pokud chcete vajíčkovou pomazánku trochu upgradovat, mažte ji na topinky a podávejte s okurkovým salátem se sladkokyselou zálivkou. Tzn. okurku nakrájet na tenoulinké plátky, nebo nastrouhat na „slzičkové“ straně struhadla. Vodu smíchat s trochou cukru, octa a solí a případně pepřem. Tahle chuť vás přenese zpátky do dětství.





Žádné komentáře:

Okomentovat