pátek 14. listopadu 2014

Dýňová polévka s jablky: recept co má koule


Dýňová polévka je paradoxně jedna z nejjednodušších polévek vůbec. A určitě si říkáte: taky z nejunylejších. Ale to není pravda: můžete do ní totiž přidat několik typů ingrediencí, které její podzimní zemitou chuť nakopnou někam úplně jinam. Třeba do Asie. Tak si to pojďme zkusit!

Ingredience:

Základ:
1 menší dýně Hokkaido, nebo máslová
1 větší cibule
2 menší jablka
1 PL másla
zeleninový vývar

Asia upgrade:
1 ČL kurkumy
špetka čili/kari pasty
1 ČL zázvoru propasírovaného přes česnekový lis
½ hrnečku kokosového mléka na zjemnění



  • Jemně nasekanou cibuli nechte na másle zesklovatět. Poté přidejte na kostičky nakrájenou dýni a jablka. Nechte chvilku společně osmažit a poté zalijte ¾ litrem vývaru. Osolte.
  • Vařte cca 30 minut a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Tady práce na základu končí. Máte-li chuť na klasickou dýňovou polévku, která si na nic nehraje, máte hotovo. Osolte podle chuti, zjemněte třeba zakysanou smetanou a je to.
  • Jestli ale máte chuť na FRAJERSKOU dýňovou polévku, která si rozhodně na něco hraje,  jedeme dál! Nebudete už moc vařit, ale dochucovat rozhodně. Až z toho budete mít úplně “vychucený” talíř, jak se dneska pěkně česky říká v pořadech o jídle.
  • Čerstvý zázvor propasírujte skrz česnekový lis a vmíchejte do vjemně vroucí polévky. Přidejte trochu kurkumy a chcete-li čili, nebo kari pastu. Promíchejte, nechte probublat a přilijte trochu kokosového mléka na zjemnění. Ať si taky užijete trochu toho “fusion”;)

2 komentáře: