neděle 16. září 2012

Bylinkové máslo: recept




No, tak vidíte. Tak jako každý rok, i letos tady melancholicky upozorňuju na poslední grilovačku a s ní i na konec léta. Dneska ale zkusím být optimistická a představím vám recept, který se dá využít nejen při grilovačce, ale kdykoli si budete doma dělat steak, či jiné grilované maso. Je to vlastní bylinkové máslo. Velká paráda.


A jestli vám můžu něco poradit, na poslední letošní grilovačku v rámci babího léta si určitě objednejte maso z vinohradského řeznictví Pavlis. Pan Pavlis vám namíchá různá masa na grilování tak, abyste je zvládli chutně připravit i vy. Vyplatí se i jen tak se u Pavlise stavit a vybrat si impulzivně podle toho, co se zrovna nabízí. Dost často mívá jehněčí, telecí a dokonce i hluboce zmražené Osso buco, na které si brousím zuby!

Různé druhy steaků od řezníka Pavlise a "mašlovačka" z rozmarýnu


Co budete na bylinkové máslo potřebovat:

·      Bylinky – pažitku, bazalku, rozmarýn, kopr, petrželka – či cokoli, co máte doma čerstvého, či mraženého
·      2 špetky mořské soli
·      Kvalitní bio máslo - celé
·      Jeden stroužek česneku
·      Potravinářská folie



Bylinky nasekejte na velmi jemno a česnek prolisujte. Máslo nechte v rendlíku, nebo na slunci mírně změknout. V míse ho pak prošlehejte se solí, česnekem a bylinkami.
Lžící směs přendejte na potravinářskou folii a zarolujte do kulata. Můžete přepásat lepenkou, aby se vprostřed rolička nelámala. Dokulata proto. abyste z něj pak mohli krájet krásná úhledná kolečka. Nechte v mrazáku zcela ztuhnout. Půl hodiny před podáváním pak z lednice vyndejte, aby máslo stihlo trochu povolit a šlo krájet. Na každém mase pak po vyndání z grilu nechte rozehřát jedno kolečko. Nebo i víc…


Petříkova citronáda a víno nesmí při grilovačce chybět.

Žádné komentáře:

Okomentovat