neděle 17. června 2012

Co s ovocem z Tibetu?


Já vím, rebarbora frčela asi před 14 dny, teď už je léto a všichni jedí melouny a třešně. Bez úpravy. Ale zpracovávat rebarboru mě vždycky tak nějak poteší a uklidní, takže se o tu radost s vámi musím podělit. Co jiného vás taky vrátí do bezstarostných dívčích let, než pronikavě růžová barva. Navíc v jídle! Co víc si přát? A do 21. června můžete podle expertů rebarboru jíst na kila. Pak už je prý moc kyselá.


Nechci vás poučovat, ale měli byste vědět, že rebarbora je vlastně ovoce. A proto s ní můžete udělat to, co s téměř každým jiným ovocem. Nakrájet, zasypat drobenkou a zapéct. A pak machrovat na kamarádky a říkat tomu Crumble. Základem všech receptů s názvem Crumble je ovoce zapečené s s drobenkou  - tedy cukrem smíšeným s moukou a máslem. Nejčastěji se crumble dělá z jablek, nebo švestek. Ale z rebarbory je výborně nakyslý a umožní vám pořádně si chuť tohoto původně tibetského ovoce vychutnat. Připravte si ale k podávání kopeček šlehačky, nebo zakysané smetany. Taky by šla vanilková zmrzlina. Všechny tyto pochoutky vám totiž pomůžou neutralizovat někdy trochu palčivou chuť některých stonků rebarbory. Kromě základních surovin do tohoto crumblu přidávám ještě zázvor nasekaný na nudličky (julien) a kardamom. Přidá crumblu trochu exotičtější nádech.



Co budete potřebovat?

·      5 stonků rebarbory
·      2 lžíce vody
·      5 lžic cukru krupice
·      1 ½ polévkové lžíce čerstvého zázvoru nasekaného na nudličky
·      60 g másla
·      60 g hnědého cukru
·      90 – 100 g hladké mouky
·      2 špetky mletého kardamomu

K servírování:

·      Kopeček domácí šlehačky
·      NEBO 3 polévkové lžíce zakysané smetany
·      NEBO Několik kopečků vanilkové zmrzliny


Nakrájejte rebarboru na zhruba 5 cm dlouhé kousky. Nasypte do zapékací misky, pokropte vodou a zasypte cukrem krupice. Nechte péci v troubě o teplotě 180 °C zhruba 10 minut.

Mezitím palcem, prostředníčkem a ukazováčkem obou rukou promněte změklé máslo s moukou a hnědým cukrem a vytvořte charakteristickou drobenku. Směs by neměla mít povahu těsta, ale spíše sypké směsi s občasnými malými hrudkami másla.

Po deseti minutách pečení přidejte do rebarbory na nudličky nakrájený zázvor a dvě špetky kardamomu a pořádně promíchejte. Posypte drobenkou a vraťte do trouby na dalších 25 minut, nebo do té doby, než povrch drobenky zezlátne a rebarbora dole bublá.

Nechte jemně vychladnout a podávejte se lžičkou šlehačky, smetany, či zmrzliny. Co si dáváte k rebarborovému koláči vy? A jak vůbec rebarboru nejčastěji upravujete?

Žádné komentáře:

Okomentovat