neděle 22. dubna 2012

Uvařila jsem pro Krause: Sladká tečka pro boxery

„Před každým zápasem zhubnu zhruba čtrnáct kilo a vydržím naplno bojovat dvanáct kol po třech minutách,“ říká mistr světa v boxu Lukáš Konečný, přezdívaný „chirurg“. Můj přístup ke sportu a výživě je naprosto protichůdný. Zásadně neběhám a kdybyste mi řekli, ať uvařím něco hodnotného s bílkovinou, vzpomenu si na dezert z vaječných bílků. Což je ale tečka, které určitě neodolají ani boxeři. Vaječný bílek totiž výborně napomáhá tvorbě svalové hmoty. A to je potřeba vašemu atletovi při podávání zdůraznit.

 



OK, jsem holka od rány. Však se zeptejte mého šéfa. Ten se mi už půl roku bojí zadat jakoukoli práci. Vždycky mi šly výborně výkopy i obrana. Bohužel spíš v té slovní rovině. I se často peru. Ale obvykle máslem, dortíky a humrovými chlebíčky. Dost bych si proto nepřála zkoušet jinou tečku. Třeba tu do brady. Boxeři do sebe totiž hrnou strašnou spoustou bílkovin, pořád se potí a výsledkem je, že pak někoho knock-outují hned v prvním kole a my se ani nepobavíme, že?

Ale budiž, připravme jim dezert podle jejich gusta. Jmenuje se Pavlova, podle jedné ruské primabaleríny. (Pražáci pozor – pouze Pavlova - ne I.P. Pavlova.) Seznam ingrediencí je poměrně přímočarý, ale výsledkem je něžnost, za kterou by se nemusel stydět ani otec tří dcer, mistr světa Lukáš. 




Co budete potřebovat?
  • Bílky zhruba ze 4 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 30 g světlého třtinového cukru pro barvu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
Na náplň:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Jahody, maliny, ostružiny, či kompotované broskve
Postup: 

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu při nízkých otáčkách. Že je sníh hotový, poznáte tak, že tvoří špičky, když vyndáte metličky. Postupně do směsi přisypávejte cukr a vždy důkladně zašlehejte, aby nevznikaly bubliny. 

Mezitím předehřejte troubu na 150 °C. Přimíchejte škrob a ocet a zlehka zašlehejte. Poté hmotu vylijte na plech vyložený pečícím papírem a špachtličkou vyrovnejte do úhledných kopečkovitých pusinek. Můžete mít jednu větší, nebo několik menších. Troubu ztlumte na 120 °C a pečte zhruba 70 minut. Pak troubu vypněte, ale dezert v ní nechte vychladnout. 

Mezitím si ušlehejte šlehačku a natřete ji na vrch Pavlovy. Poklaďte ovocem podle libosti. Může být vcelku, pokrájené, nebo mírně rozmixované. Doporučuji přidat všechna tři skupenství. Když to nebudete moc přehánět se šlehačkou, zvládnete po tomhle dezertu i hezký večer s manželkou. A nemusíte si na to brát ani boxerský pás.

Žádné komentáře:

Okomentovat