středa 11. dubna 2012

Recommended by Kastrulek – Dumplings' Legend, Soho


Děcka, víte co je to Dim Sum? Zní to krásně a exoticky, ale stejně nevíte, že ne? To když takhle Číňané  odpoledne dopracovali na poli a byli žízniví, šli do čajovny na zelený čaj. Občas ale dostali chuť před večeří k čaji i něco sezobnout. Čajovníci se proto postupně kromě přípravy čaje začali specializovat na malá rafinovaná jídla velikosti jednoho až dvou soust. Rolky, knedlíčky, závitky a další, většinou servírované v bambusových košíčcích, ve kterých se i připravují. Postupem času se Dim Sum přesunuly z čajoven do restaurací a dnes se z nich stala spíše záležitost luxusnějších podniků. Knedlíčky však mají spolu s rýží stále výsadní místo v čínských snídaních.



Pro nás Čechy jsou asi nejbližší variantou Dim Sum knedlíčky. Bývají z rýžového těsta, nebo z těsta kynutého. Rýžové mohou mít nepřeberné množství masových, rybích, či vegetariánských náplní. Kynuté mívají většinou pikantní náplň z vepřového masa a jsou zvenku krásně hlaďoučké a zevnitř úžasně nadýchané.

Londýnská čtvrť Soho, hlavně její část China Town je restaurací podávajících Dim Sum plná. Ačkoli jsem se právě dočetla, že foodie Londýňané touto čtvrtí pohrdají a stravují se tam pouze ve stavu opilosti, pro mě je jídlo v Čínské čvtrti vždy svátostí, na kterou se těším celý rok. Tolik ke kulturním rozdílům.

Tentokrát padla volba na restauraci Dumplings’ Legend, ve které několik kuchařů v prosklené kuchyni připravuje tempem zrychlených myší stovky miniaturních knedlíčků. Recenze pro Dumplings’ Legend nevyznívají nikterak příznivě a to zejména kvůli obsluze. Já jsem ale podobnou zkušenost neměla. Ačkoli nás bylo šest a někteří z nás neuměli anglicky , což vždycky vytvoří mírný zmatek, číšníky to nikterak nevyvedlo z míry a vše, co jsme si objednali, přinesli správně. Ano, nevysvětlili sice které knedlíčky jsou které, ale to se dalo vyřešit dobře mířenou otázkou.

Objednali jsme si vepřové knedlíčky pikantní i klasické a knedlíčky krevetové. Říkám to proto, že před pikantními vás musím varovat – doopravdy se nedají jíst. Varuji vás důrazně a na jídelním lístku mají číslo 2. Kombinace ostrého zázvoru a extra mastného vepřového se nedala přerazit ani asijským pivem Tiger. Ostatní knedlíčky byly ale hedvábné a nenapadá mě jiné slovo, než lahodné. A obzvlášť ty krevetové. 

Polévky, až na tu mou, byly vynikající. Vývar byl velmi intenzivní a ochucený kardamomem a nudlová polévka s krájenou vepřovou kotletou byla prostě vynikající a chuťově velmi výrazná. Bohužel, moje vegetariánská sladkokyselá omáčka nesahala ani po paty té, kterou si dávám ve strašnickém Velkém štěstí. Jinými slovy moc glutamátu, moc koření, moc intenzivní aroma = celková nepoživatelnost.

Nicméně ochutnávání ostatních jídel mi tak intenzivně připomnělo návštěvu Číny, že jsem se rozhodla zvednout své hodnocení a mohu Dumplings’ Legend doporučit na 70 %. Není to ale nic levného a proto doporučuji spíše těm, kdo prostě milují čínskou kuchyni.

Žádné komentáře:

Okomentovat