neděle 4. prosince 2011

Tarte Flambée - cheap and chic

Jestli hledáte před výplatou něco, čím se blýsknete, ale zároveň nemáte v kapse ani floka, zvolte Tarte Flambée. Je to alsaská verze pizzy. Často se s ní v pekárnách testovala teplota pece. Když se koláči připálily rohy, byla teplota optimální. Skládá se vlastně jen z mouky, sýra a cibule. Přesto je výsledek zvláštně výrazný a návykový. S hnětením a kynutím těsta je sice trochu práce, ale za zkoušku to stojí. A pokud vám těsto zbyde, můžete si upéct vlastní malý bílý chlebíček. A co je víc?



Na těsto:
15 g čerstvých kvasnic, nebo 2 čajové lžičky sušených kvasnic
250 g polohrubé mouky
½ čajové lžičky soli
3 polévkové lžíce olivového oleje

Na posyp:
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 bílé cibule nakrájené na tenká kolečka
100 g tvarohového sýra (např. Lučina)
185 ml fromage frais (nahradila jsem sýrem Gervais)
200 g slaniny nakrájené na kvádříky

Nejdříve začneme chlebovým těstem. Smíchejte kvasnice se 125 ml teplé vody a nechte 10 minut na teplém místě vzejít. Pokud do této doby kvasnice nezačnou bublat a pěnit, začněte znova. Říkáte si asi, že se vám to nemůže stát, ale to jsem si myslela taky. V nejhorším můžete, tak jako já, prostě pokračovat a nestarat se o to.

Přesijte mouku do velké mísy a přidejte sůl, olivový olej a kvasnice. Smíchejte a rukama na pomoučeném válu propracujte asi 10 minut, dokud nebude těsto hebké. Zkuste test s otiskem prstu. Pokud se těsto vrátí do původního tvaru a otisk zanikne, je těsto dostatečně propracované.



Na Tarte Flambée těsto vyválejte na několik milimetrů. Čím tenčí, tím lepší. Pak ho položte na pečící papír na velký plech. Na náplň Tarte Flambée rozehřejte na pánvi olivový olej a smažte cibuli dokud nezměkne, ale nenechte ji zhnědnout. Smíchejte Lučinu s Gervais, nebo se sýrem Fromage Frais pokud seženete. Smíchejte s cibulí a vzniklou směsí potřete chlebové těsto na pekáči. Posypte slaninou.

Pečte v troubě na 230 °C zhruba 10 – 15 minut, nebo dokud těsto není křupavé a náplň upečená dohněda. Rozřežte na malé čtverce a ihned podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat