Ve všech časopisech teď blbnou s tradiční českou kuchyní. Jak se ochladilo, zachtělo se mi blbnout taky. A když se mi pak dostalo do rukou poslední vydání časopisu Chuťovka a v něm recept na bramborové šišky se strouhankou, bylo jasno. Tuhle zvláštní sladkou kombinaci jsem naposledy jedla ve školní jídelně. Tam to ale přeháněli s moukou a šišky byly tak tuhé, že se jimi dalo strefovat do třídního šprta. Vím to, protože jsem jím byla já. Od té doby ale už uběhlo hodně času a tak vás nechám opsat recept:
Co budete potřebovat? Evidentně téměř nic…
• 400 g vařených brambor
• 250 g hladké mouky
• 1 vejce
• Strouhanka
• Cukr moučka
• Máslo k podávání
• Podmáslí k podávání
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Poté nastrouhejte na co nejjemnější kousky, zaprašte moukou, přidejte vejce a zpracujte do těsta. Z těsta vyválejte jeden velký váleček o tloušťce
cca 3 cm a ten pak rozsekejte na menší kousky. Z těch pak vyválejte šišky. Vařte zhruba 3 minuty ve velkém kastrolu s jemně osolenou vodou. Pokud se vám šišky budou rozpadat, propláchněte studenou vodou. Na suchou pánev nasypte strouhanku a opékejte dokud nezezlátne. Šišky pak pokapejte máslem a posypte strouhankou s moučkovým cukrem. Servírujte nejlépe klasicky s podmáslím. Bližní se nejprve budou ofrňovat, ale pak vám urvou ruce.
Takéto niečo milujem! Ja napríklad opražím, na panvici, strúhanku na menšom množstve masla ona potom chytí trošku inú farbu, ale najmä chuť. Skúste to.
OdpovědětVymazatJasně - já to zapomněla napsat - strouhanku upražte! Bez toho to není ono ;)
OdpovědětVymazatJé, totok miluju... Teda, myslím tu strouhanku, šulánky jsem neměla, ani nepamatuju. Jedna z mých skvělých babiček ještě sype ovocné knedle osmaženou krupicí. Výborné, mnohem lepší a jemnější než mák!
OdpovědětVymazat