pondělí 17. října 2011

Bramborové šišky se strouhankou

Ve všech časopisech teď blbnou s tradiční českou kuchyní. Jak se ochladilo, zachtělo se mi blbnout taky. A když se mi pak dostalo do rukou poslední vydání časopisu Chuťovka a v něm recept na bramborové šišky se strouhankou, bylo jasno. Tuhle zvláštní sladkou kombinaci jsem naposledy jedla ve školní jídelně. Tam to ale přeháněli s moukou a šišky byly tak tuhé, že se jimi dalo strefovat do třídního šprta. Vím to, protože jsem jím byla já. Od té doby ale už uběhlo hodně času a tak vás nechám opsat recept:



Co budete potřebovat? Evidentně téměř nic…

• 400 g vařených brambor
• 250 g hladké mouky
• 1 vejce
• Strouhanka
• Cukr moučka
• Máslo k podávání
• Podmáslí k podávání


 Brambory uvařte ve slupce do měkka. Poté nastrouhejte na co nejjemnější kousky, zaprašte moukou, přidejte vejce a zpracujte do těsta. Z těsta vyválejte jeden velký váleček o tloušťce
cca 3 cm a ten pak rozsekejte na menší kousky. Z těch pak vyválejte šišky. Vařte zhruba 3 minuty ve velkém kastrolu s jemně osolenou vodou. Pokud se vám šišky budou rozpadat, propláchněte studenou vodou. Na suchou pánev nasypte strouhanku a opékejte dokud nezezlátne. Šišky pak pokapejte máslem a posypte strouhankou s moučkovým cukrem. Servírujte nejlépe klasicky s podmáslím. Bližní se nejprve budou ofrňovat, ale pak vám urvou ruce.

3 komentáře:

  1. Takéto niečo milujem! Ja napríklad opražím, na panvici, strúhanku na menšom množstve masla ona potom chytí trošku inú farbu, ale najmä chuť. Skúste to.

    OdpovědětVymazat
  2. Jasně - já to zapomněla napsat - strouhanku upražte! Bez toho to není ono ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, totok miluju... Teda, myslím tu strouhanku, šulánky jsem neměla, ani nepamatuju. Jedna z mých skvělých babiček ještě sype ovocné knedle osmaženou krupicí. Výborné, mnohem lepší a jemnější než mák!

    OdpovědětVymazat