neděle 20. února 2011

Vepřové kotletky v omáčce Dijon s dušeným sladkým zelím

Tuhle francouzskou zimní parádu si nemůžete nechat ujít. Vepřové, dijonská hořčice, smetana, červené zelí, jablko, med – to je kombinace, která vám pomůže přežít únorový splín. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Na dlouhé procházce se psem ve vymrzlém únorovém lese mi byla právě myšlenka na to, že za chvíli tohle uvařím, jedinou útěchou. Recept jsem pro vás poctivě ukradla z The Food of France – a journey for food lovers.



Při vaření zelí jsem ale zjistila, že francouzský recept je totálně bez chuti. A jelikož jedno naprosto splendidní zelí jsem jednou uvařila z kuchařky se jménem Potraviny pro zdraví a dobrou kondici, tak rovnou přikládám toto, ať nezažijete stejné zklamání jako já.



Co budete potřebovat:

Maso a omáčka:
·         Vepřové kotlety s kostí
·         Máslo
·         Trochu bílého vína
·         Kuřecí vývar
·         Zakysaná smetana
·         Dijonská hořčice

Dušené zelí
  • Půl hlávky červeného zelí
  • Jedno malé sladké jablko
  • Cibule
  • Česnek
  • Citronová šťáva
  • Lžíce medu
  • Sůl, pepř

Na másle nechte zesklovatět najemno nasekanou cibulku a utřený česnek. Přidejte červené zelí nakrouhané na co nejtenčí plátky, nasekané jablko, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Zakryjte pokličkou a společně duste na ten nejmenší plamen zhruba 40 minut. Zelí je potřeba dusit opravdu pomalu, abyste z něj dostali potřebnou skladkost. Po uplynutí 40 minut případně dochuťte cukrem, solí, nebo další citronovou šťávou. Přidejte pepř, to je opravdu důležité. 



Mezitím co se vám dusí zelí, osmahněte osolené a opepřené kotlety na másle dozlatova. Vlijte kuřecí bujón a bílé víno a vařte na slabém plameni zhruba 20 minut, nebo dokud kotleta nezměkne. Pak kotletu přendejte na talíř, hrnec sundejte z plotny a do zbylé tekutiny vmíchejte smetanu a dijonskou hořčici.