neděle 13. února 2011

Kuře s nádivkou

Takže děcka, jestli je něco opravdu úplně originál Bětka style, pak je to recept na kuře s nádivkou. Nikde ho nehledejte, protože ho nikde nenajdete! Ten se totiž v naší rodině dědí z matky na dceru. A nemusíte si mě brát, abyste se ho dozvěděli. Stačí číst dál...




Když už jsme u těch Velikonoc, i tohle je vlastně velikonoční jídlo. Jak z pohledu tradice – zelené bylinky, kuřátka, vejce jako symbol nového života atd., tak z pohledu praktického – jako recept který zužitkuje velké množství vaječných bílků a žloutků, které vám zbudou po výrobě kraslic. O Velikonocích můžete místo petržele přidat kopřivy. Prý se to tak dělá. Jelikož já ale bývám o Velikonocích na chalupě na Šumavě v šesti stech metrech nad mořem, kde teprve pomalu slézá sníh, ještě jsem tuto variantu nezkoušela. Tak možná pokud je někdo z vás z jižních Čech a zkusíte to, napište.

Kuře s nádivkou ale nemusíte péct jen o velikonocích, je to poměrně snadná nedělní pečínka. Připravte se ale na to, že kuře napěchované nádivkou budete muset zašít, aby vám nádivka nevytekla. Na to jsou potřeba silné nervy. Vegetariány prosím o prominutí a radím, aby radši dál nečetli. Příští recept bude bez masa. Slibuju.

Co na to potřebujete:

  • Bio kuře
  • Bio vejce
  • 1 den staré rohlíky
  • Petrželka čerstvá, svazek
  • Máslo
  • Trochu mléka
  • Sůl, pepř
  • Jehla a nit (sic!)

Rohlíky nakrájejte na větší kostičky. Petrželku nasekejte na jemno. Ve skleničce rozmíchejte několik vajec, trochu mléka a z mlýnku to posypte čerstvou mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Ve větší míse pak promíchejte s rohlíkem. Ale pozor, rohlíky mají tendenci měknout až postupem času, takže to s tekutinou nepřežeňte, ať z toho nemáte kaši. Konzistence by měla být spíš tužší. 



Kuře omyjte zvenku i zevnitř. Doufám, že jste si koupili již vykuchané ;), jinak vám nezávidím. Vybalte si nit (ne, zatím se neděste, budete potřebovat jen nit, jehlu ne) a svažte kuřeti křidýlka za zády. Se asi ptáte proč, co?

Proto, že:
za a) to říkal Pohlreich, že se to takhle má dělat, 
za b) se křidélka nespálí na troud, když trčí daleko dopředu od těla,  
a za c) vytvoří kuřeti jakousi podložku, takže kuře se při pečení nerozmáčí ve vlastní šťávě. Takže nepolemizujte a prostě to udělejte.

Pak kuře celé zevnitř i zvenku pěkně velkoryse potřete máslem a osolte. Teď můžete začít vnitřek kuřete plnit nádivkou. Když máte naplněno, přichází obávaná chvíle, kdy budete muset vzít do ruky jehlu a nit a kůži kuřete mezi nožičkami sešít tak, aby nádivka pěkně zůstala tam, kde má a nasála všechnu šťávu z masa. Spodní nožičky kuřete pak svažte k sobě před tělem a je hotovo.

Pro začátek pečení doporučuji kuře i s pekáčkem přikrýt alobalem, aby se vám shora nepřipálilo dřív, než se upeče vevnitř. Přibližně v polovině pečení pak můžete alobal odstranit. 



Kuře vložte do trouby předehřáté na 250 °C a pečte zhruba hodinu. Můžete na něj ještě před pečením vložit několik menších kousků másla pro křupavou kůrčičku. Nezapomeňte kuře pravidelně podlévat vodou, aby se zespodu nepřipálilo. Budete mít pak velmi dobrou omáčku na brambory, či jinou přílohu. Pokud se vám omáčka na konci pečení bude zdát moc řídká, přelijte ji do kastrůlku a na plotně redukujte na požadovanou konzistenci. Podávejte nejlépe s raným brambůrkem posypaným čerstvou petrželkou.