čtvrtek 17. května 2012

Hlad v Římě


Pojedete-li do Říma, nezapomeňte ochutnat dva specificky římské druhy těstovin. Bucattini a tonnarelli. Bucattini jsou tlustší špagety s miniaturní dírkou ve středu. Neradím vám proto zkoušet je srkat, akorát se zaprasíte. Ale radím vám vyzkoušet je s omáčkou Amatriciana. Prim v ní totiž hrají typicky římské suroviny: rajčata, pancetta a hodně ovčího sýra pecorino. Ten si rozhodně nezapomeňte někde na trhu koupit a přivést s sebou.




Tonnarelli jsou velmi podobné jako Buccatini, ale měly by být čtverhrané. Neplatí to však vždy. Já jsem si je dala v restauraci Mercato na trhu Campo Dei Fiori s ultracool citronovou omáčkou. Chcete-li ochutnat skutečně kvalitní čerstvou pastu, či risotto, restauraci Mercato mohu doporučit. Prostředí starobylého pulzujícího trhu je pro restauraci jako stvořené. Čerstvé saláty putují z pultů farmářů rovnou na talíř a Mercato je navíc spojené i s vinným barem, takže se můžete hned v poledne vyndat něčím kvalitním. Nezaručuji, že pak budete schopni navigace podle mapy, ale shopping vám půjde od ruky jistojistě.


Další všudypřítomnou římskou specialitou jsou artyčoky. Uvidíte je na trzích a italové si je v sezóně velmi často dávají jako jednu z příloh k jídlu. Připravují se smažením, kdy se srdíčko artyčoku rozplácne na pánvi tak, aby z něj trčela jen stopka, nebo se komplet celý artyčok upeče v troubě a podává s citronem. Má pak báječnou ořechovou chuť.
Řím je také proslulý svými specialitami z vnitřností, které se jedí o víkendu. Například sobota je zasvěcena dršťkám. A víte proč? Protože římští řezníci byli dříve zvyklí dostávat jednu čtvrtinu platu v naturáliích. A to dost často právě ve vnitřnostech. Proto se naučili vyvářet z nich opravdové parády. Ale nezlobte se na mě – to předsevzetí jsem měla, vážně jsem byla pevně přesvědčena, že to zkusím a pak vám tady o tom poreferuji, ale když přišlo na věc, sáhla jsem po pastě.

Zběsilému pobíhání po Římě a ukvapeným volbám restaurací se dnes už naštěstí vyhnete díky mobilním aplikacím. Nám se osvědčila “Eat Rome” od američanky Elizabeth Minchilli, která dlouhodobě žije v Itálii a píše o místní kuchyni. Mapové podklady jsou sice slabší, ale aplikace pořád funguje výborně v případě, že skončíte totálně hladoví v části města, kterou neznáte. Zapnete si geolokaci a nejbližší doporučené restaurace na vás vyskáčou i s hodnocením ostatních uživatelů. A to se týká i trhů, obchodů s kuchyňským náčiním a potravinami.


My jsme díky aplikaci “Eat Rome” objevili tolik opěvovanou rodinnou Gelaterii del Teatro zastrčenou v uličkách blízko Piazza Navona. Ale návštěvu nedoporučuji – žádná zmrzlina už pro vás nebude dost dobrá. Myslím, že když na Prague Food Festivalu loni udělala největší haló zmrzlina z gorgonzoly, dědeček v del Teatro ten den míchal desátou várku bazalkové, šalvějové, vinné, zázvorové a levandulové.  


Hrozně moc jsem si v Římě chtěla koupit nějaká udělátka na čerstvou domácí pastu. Máte-li podobný cíl, na své si přijdete v prastarém římském železářství Castoro blízko Pantheonu. Ale dávejte si pozor, aby vám rázem nepřibylo i 30 kilo a zástěra, protože tady si “nářadí” pořizují pravé římské "Madre di famiglia".


A ještě na jednu věc pozor - římské restaurace mají tendenci zavřít kolem druhé hodiny a otevřít opět až kolem šesté až sedmé. Chcete-li předejít stresujícím situacím, je třeba s tím dopředu počítat.

Žádné komentáře:

Okomentovat