úterý 27. září 2011

Créme Brulée aneb disaster v kuchyni

O tom, jak důležité je v kuchyni používat čerstvé suroviny, jsem se přesvědčila při výrobě Créme brulée. Jenže přípravě tohohle dezertu předchází takové úsilí, že jsem neodolala pokušení trochu si to zjednodušit. Tak za prvé – potřebujete kokotky (se nesmějte, protože tady jde o ohnivzdorné mističky, v nichž se podobné krémy vyrábějí). 




Já mám na Créme brulée nejradši právě karamelovou krustu. Čím víc jí je, tím lépe. Proto jsem koupila kokotky mělčí a širší. Někdo má radši vyšší klasické bílé kokotky s rýhami na bocích, tzn. více krému a méně karamelu. Úplně každý ale na výrobu tzv. spáleného krému potřebuje cukrářskou flambovací pistoli. Ta se neshání úplně snadno, ale u Tescomy ji mají. Bohužel ale z plastiku což, jak jsem se sama přesvědčila, není na flambování právě ten nejlepší materiál. Koho mohlo napadnout vyrobit okolí trysky flambovací pistole z plastu?

No nic, pak jsem ještě použila k výrobě krému poněkud stará vejce – uklidnila jsem se tím, že jsou z bedýnky. A jak se níže dozvíte, na vejcích ten krém tak trochu stojí, takže výsledek se sice Créme brulée podobal, ale poněkud vzdáleně. Spíš to byl takový špatný Créme caramel, který si uděláme příště. Bylo to vejci? Bylo to špatnými kokotkami? A co na to Jan Tleskač? 



Níže ale přináším recept, který když zreplikujete s čerstvými surovinami, tak vám slibuju, že se to povede!

·               5 žloutků
·               1 menší bílek
·               500 ml smetany
·               185 ml mléka
·               115 g cukru krupice
·               1 vanilkový lusk
·               Cukr Demerara – na karamelovou krustu
·               Kůra ze třetiny pomeranče

Nalijte mléko, smetanu, půlku cukru krupice a pomerančovou kůru do malého kastrůlku společně s vanilkovým luskem, který jste předtím rozřízli vejpůl a střenkou nože z něj do smetany vyndali semínka. Přiveďte těsně pod bod varu. Máte-li speciální udělátko pro krájení pomerančové a citronové kůry, použijte ho. Já kůru pouze odřízla nožem a povařila. Bohužel, nemělo to kýžený efekt. Slijte přes síto – zbytek vanilkového lusku a kůru už nebudete potřebovat.

Máte-li čas a rum, omyjte trochu lusk bez semínek, osušte a vhoďte třeba do placatky s tuzemákem. Rum dostane vanilkovou chuť a tu na Vánoce jako když najdete!

Pak smíchejte dohromady zbývající cukr, žloutky a bílek. Vroucí mléko po malých dávkách zašlehejte do směsi. Pozor, nikdy ne naopak! Sladká míchaná vejce by si asi nikdo nedal. 

Vzniklou směs nalijte do kokotek. Vyberte si hluboký pečící plát, naskládejte do něj kokotky a zalijte vodou tak, aby kokotky byly ve vodě po okraj, ale neplavaly a pečte ve vodní lázni 1 ½ na 120 °C, nebo až se hladina krému uprostřed kokotky přestane klepat. Nechte důkladně vychladit.

Na povrch krému nasypte třtinový cukr a opalte flambovací pistolí tak, aby se nestalo nic pistoli, vám, ani vašemu okolí. Dokážete-li to, gratuluji a už vám zbývá jen podle libosti doladit vzhled Créme Brulée malinami, borůvkami, či mátou.

Samozřejmě francouzská klasika s pičičmundinami nepočítá a podává bez příkras, ale vaříte vy, takže rozhoduje váš vkus a chuť!