neděle 10. dubna 2011

Lečo s kuskusem

Děcka – jedna zdravá rychlovka



Kombinace kuskusu a leča se vám může se vám zdát divná, ale pokud milujete obě jídla tolik, jako já, určitě si ho zamilujete. Navíc tím, že kuskus sypu rovnou do dušené zeleniny ušetřím čas, což z tohoto receptu dělá v naší domácnosti evergreen. A tady na blogu jím taky vyslyším přání mnoha vegetariánů, kteří prosili za více bezmasých receptů.

Slibuju, že u tohohle jídla nezašpiníte moc nádobí a bude do 30 minut hotovi. Ovšem samozřejmě záleží na tom, jak moc se pipláte s krájením zeleniny, že… 



Budete potřebovat:

  • Rajčata čerstvá, s chutí, tj. nejlépe z farmářského trhu
  • Papriky zelené
  • Kapie
  • Kuskus
  • Vejce, nejlépe v biokvalitě
  • Sůl, pepř, oboje čerstvé, z mlínku
  • Paprika sladká
  • Šalotka
  • Máslo
  • Olivový olej

Nakrájejte šalotku najemno a zpěňte na směsi másla a olivového oleje. Máslem ani olejem nešetřete a šalotku potrapte co nejdéle. Samozřejmě ale na slabém plameni, aby nezhnědla, ale zesklovatěla. Postupně přidejte nakrájenou papriku na nudličky, jemně podlejte vodou, osolte a duste do měkka zhruba 15 minut.  Až bude paprika měkká, vložte rajčata nakrájená na kostičky a nechte jen mírně změknout. Přidejte asi deci vody, sůl a mletou papriku. Ztlumte plamen na minimum. 



Kuskus si tentokrát nepřipravujte nikde stranou, ale pomalu ho vmíchejte rovnou do zeleniny. Kuskus krásně vstřebá tekutinu plnou prolnutých chutí dušené zeleniny, másla a soli. Směs spíš kuskusem jen lehce poprašte. Když ho totiž dáte více, změní se konzistence na hutnou kaši a už to nebude ono.

Pak už jen v hrnečku rozkvedlejte jedno vejce s trochou soli a pepře a energicky vmíchejte do teplé směsi.  A můžete podávat teplou, lehkou a zdravou večeři.

Myslím, že recept musí fungovat výborně i s bulgurem, ale ještě jsem nezkoušela. Jestli vyzkoušíte, napište do komentářů, jaké to bylo.