neděle 12. prosince 2010

Recept: Brownies s třešněmi a kaštany podle Jamieho

Kaštany, rolády, vosí hnízda a kokosové kuličky nechte na příbuzných. Každý jich bude mít kila a po Vánocích už to nikdo nebude chtít ani vidět. Vy upečte něco speciálního! Něco, co sice k Vánocům patří, ale zároveň je to tak netradiční, že se o to lidé budou bít. Pravda, vymyslel to sice Jamie Oliver, ale to nic nemění na tom, že recept jste se dozvěděli ode mě. 



·         175 g másla
·         200 g té nejkvalitnější čokolády se 70 % kakaové hmoty
·         75 g sušených třešní
·         75 g pečených nebo vařených jedlých kaštanů
·         75 g kakaa
·         100 g hladké mouky
·         1 lžička prášku do pečiva
·         300 g přírodního krupicového cukru
·         4 velká vejce, nejlépe bio
Pro toho, kdo to chce při podávání dotáhnout k opravdové dokonalosti: zakysaná smetana a kůra z 1 pomeranče (na nudličky). Já jsem to tedy nikdy nezvládla, ale dokážu si představit, že to brownies může povýšit na nadzemský zážitek.

Nejlépe den předem upečte, nebo uvařte kaštany. Pokud je budete péct, chce to zhruba
30 minut na 180 °C a předtím křížem naříznout. Pokud to neuděláte, riskujete, že vám vybuchující kaštany zdemolují troubu. 



V den pečení pak ve vodní lázni (no tak dobře: vodní lázeň = hrnec plný vody na ten nejnižší stupeň a v tom mísa, jasný?) rozpusťte máslo a čokoládu a důkladně promíchejte. Pak vmíchejte rozkrájené kaštany na jemno a třešně. V jiné misce smíchejte mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Vsypte k čokoládově směsi a dobře promíchejte. Rozšlehejte 4 vejce a přidejte je ke směsi jako poslední.

Vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem, vložte do trouby a pečte 15 – 20 minut na
180 °C.  A tady v tom bodě, milé kuchařky, si vždycky myslím, že vím všechno nejlíp a zvořu to. Přijde mi, že je to moc málo a Brownies proto nechám v troubě ještě o 10 minut déle. No a ony potom nejsou nahoře pružné a vevnitř trochu mazlavé, nýbrž suché a dost drobivé. Takže si fakt vezměte k srdci Jamieho radu, nezkoušejte těsto žádnou špejlí, ale nechte je 15 – 20 minut v troubě, pak vytáhněte, nechte vychladnout a prostě nakrájejte.






Žádné komentáře:

Okomentovat