úterý 19. října 2010

Recept: Papriky plněné kuskusem



Nechci to tady připomínat, ale v tomto podání jsou plněné papriky několikanásobně více sexy, než nacpané nekvalitním, příliš tučným mletým masem a utopené v omáčce. Ale to vy jistě víte. Tuhle specialitu na mě například vyžaduje můj 85 letý dědeček. Připadá mu úžasně lehká a přitom výživná. Akorát se na jídlo musíte trošku soustředit. Jednou jsem při jeho přípravě myslela úplně na něco jiného, do kuskusu zapomněla dát vejce a musela poté z již naplněných paprik vše vyklepávat! Nemusím asi podotýkat, že to prodloužilo dobu přípravy asi trojnásobně. Tak to by se vám nemělo stát, tak se na to soustřeďte. Ještě jedno doporučení: nevařte papriky plněné kuskusem lidem, které nebaví experimentovat s jídlem. Kombinace slaného jídla a sladkých rozinek totiž některým konzervativcům nedělá dobře. No ale vyplatí se vůbec takové lidi zvát na večeři? Odpovězte si sami.



Příprava:

•    Červené masité papriky, pár jich může být i zelených
•    Kuskus
•    Cibulka (nejlépe šalotka)
•    Rozinky
•    Vejce
•    Sůl, pepř, koriandr
•    Olivový olej
•    Máslo
•    Pasta na kuskus od Marks&Spencer, nebo bujón

Asi hodinu před přípravou jídla naložte rozinky do horkého černého čaje. Krásně zešťavnatí.

Na pánvi nechte rozehřát máslo a olivový olej a osmahněte na něm šalotku až zesklovatí. Neměla by ale zhnědnout. Na to pozor. Změnilo by to chuť jídla. Takže k plotně a pořádně míchat a hlídat!

Přípravu kuskusu nechám na vás. Můžete ho zalít bujónem a pod pokličkou s utěrkou nechat „dojít“. Máte-li vynikající pastu na kuskus z Marks&Spencer připomínající afrikou kuchyni, zalijte vařící vodou s trochou pasty a taktéž nechte dojít pod pokličkou. Rozhodně však nevařte. Nechte pod pokličkou v klidu nasáknout vodu a poté jen vidličkou načechrejte.

Kuskus spojte v míse s cibulkou a našlehaným vejcem. Přidejte rozinky. Dochuťte trochou koriandru. Moc nemíchejte. Kuskus by měl zůstat vzdušný, ne „na kaši“.

Takto vzniklou směsí naplňte papriky zbavené jádřince. Odříznuté stopky si nechte a naplněnou papriku stopkou zase uzavřete.

Dejte do trouby péct na 250 °C a jděte se klidně dívat na HBO. Papriky by se totiž neměly vyndávat, dokud nebudou na některých místech úplně černé. Musí se vypéct skutečně do měkka.

Šťávou s pekáčku přelijeme papriky a můžeme podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat